Utrecht geeft extra geld aan cultuurproject De Machinerie

De Machinerie moet komen in het pand waar nu nog Central Studios zit.
De Machinerie moet komen in het pand waar nu nog Central Studios zit. © Google Streetview
UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad wil extra geld ter beschikking stellen voor De Machinerie. Het project is in de problemen gekomen door de gestegen bouwkosten. Een groot deel van het tekort wordt opgebracht door een ondernemer, een ander deel moet van de gemeente komen.
De Machinerie moet komen in de voormalige Central Studios in Utrecht. Het is een samenwerkingsverband tussen onder andere het Nederlands Film Festival, 't Hoogt en Fotodok. Het moet een cultureel centrum worden voor beeldmakers.
Eerder al stelde de gemeenteraad een subsidie van 3,5 miljoen euro ter beschikking. Ondernemer EWU investeert zelf inmiddels ruim 5 miljoen euro. De raad stelde destijds als voorwaarde dat het project versoberd moest worden als de kosten zouden oplopen en dat er geen extra subsidie naar het project zou moeten.

Bouwkosten

Door corona en de toenemende vraag in de wereld naar onder andere grondstoffen, zijn de bouwkosten van het project alsnog flink toegenomen. De Machinerie heeft daarop geprobeerd het plan te versoberen, maar er rest financieel nog een flink gat. Wethouder Anke Klein (D66) wil 300.000 euro ter beschikking stellen. Ze wil daarvoor geld uit Den Haag gebruiken dat bedoeld is om de gevolgen van corona voor de cultuursector op te vangen.
Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad kan daarmee instemmen, bleek tijdens een commissievergadering vandaag, maar niet alle partijen zijn het daarmee eens. De VVD was altijd al tegen het plan en is dus ook tegen deze extra subsidie. Het liefst zou de partij zien dat de stekker uit het project getrokken wordt.

Rekenkamer

VVD-fractievoorzitter Marijn de Pagter is geschrokken en maakt zich zorgen. Hij noemt een rapport van een onderzoeksbureau over de financiën alarmerend en stelt dat de gebruikers van De Machinerie al subsidie van de gemeente krijgen. Zij huren straks ruimtes in het gebouw. In het rapport staat dat door de kostenstijging die huren omhoog zullen gaan.
Volgens De Pagter komen de hogere bouwkosten daarmee alsnog op het bordje van de gemeente, omdat de gebruikers de huurverhoging zullen claimen bij de gemeente. De VVD pleit voor een onderzoek van de rekenkamer.

Extra inkomsten

In het rapport staat verder dat een deel van het tekort gedekt kan worden door het realiseren van extra inkomsten. Zo zou er meer geld verdiend kunnen worden door het verhuren van zalen en een hogere opbrengst van de horeca in het pand. De onderzoekers noemen het verhogen van de inkomsten ambitieus maar haalbaar. Een meerderheid van de raad is het daarmee eens, maar dat geldt niet voor de PVV. Fractievoorzitter David Bosch is bang voor oneerlijke concurrentie van ondernemers die geen subsidie krijgen. Bosch noemt het hele plan 'krankzinnig'.
Wethouder Klein verdedigt de extra subsidie en zegt dat er weinig andere opties zijn. "Als je verder versobert, dan verlies je een deel van de functionaliteit van het gebouw. En daarmee komt ook de verdiencapaciteit van het project in gevaar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.