Politieke onrust in Utrecht over 'schimmige' gronddeal Rachmaninoffplantsoen

© RTV Utrecht / Ulrike Nagel
UTRECHT - Een deel van de oppositie in de gemeenteraad van Utrecht is chagrijnig over de komst van een woontoren op het Rachmaninoffplantsoen. De partijen zijn boos over het verkopen van de grond aan een projectontwikkelaar die er een forse winst op gemaakt heeft. Ook vindt de oppositie dat de omwonenden geschoffeerd zijn.
Het deel van de wijk Welgelegen in het westen van de stad was vroeger vooral een kantooromgeving. Een aantal torens was onder andere in gebruik bij de gemeente. Die verhuisde haar ambtenaren naar het stadskantoor bij het station. Een van de torens is vervolgens omgebouwd tot een complex met appartementen.

Parkeren

In het gebied zijn veel parkjes, zoals het Hommelbosje, en een aantal parkeerplaatsen. Om die parkeerplaatsen was in het verleden al veel te doen. De nieuwe bewoners mogen er niet parkeren. Het college wil vooral bewoners in de stad zonder auto, en dus krijgen zij geen parkeervergunning.
Juist in dit gebied ligt nu een plan voor een woontoren van 70 meter hoog. De grond was van de gemeente, die het verkocht aan een projectontwikkelaar voor 300.000 euro. Die verkocht dezelfde grond binnen 24 uur door aan een ander en maakte een miljoen euro winst op de transactie. En vervolgens ontwikkelde de ondernemer een plan voor een woontoren.

Bewoners geschoffeerd

PvdA-fractievoorzitter Rick van der Zweth maakt zich heel boos over de situatie. Hij gaf aan dat de gemeente de afgelopen jaren veel overlegd heeft met de omwonenden om de parkeerplaats te vergroenen. “En dan klopt het niet om er een woontoren neer te plempen”, stelt Van der Zweth, die het een schoffering van de bewoners noemt. “Wethouder, hoe kan je de bewoners zo in de kou zetten?” De PvdA wil dat er meer woningen gebouwd worden, maar vindt dat dit gebouw op een andere plek zou moeten komen.
Ook fractievoorzitter Tim Schipper van de SP maakt zich boos, met name over de gronddeal waarbij een winst van een miljoen werd gemaakt. De wethouder betoogt dat hij niet wist van deze transactie. Ook wist hij niet dat er plannen waren om op het parkeerterrein te gaan bouwen. “Ik geloof geen snars van de uitleg van de wethouder over de gronddeal” zei de socialist, die zich ook boos maakt over het overleg met de omwonenden. “Twee jaar participatie door het putje. Er moet excuus aan de bewoners worden aangeboden.” Opvallend is verder dat ook coalitiepartij D66 zich verbaast over de grondtransactie.

Package deal

Wethouder Klaas Verschuure (D66) probeerde uit te leggen wat er gebeurd is. Hij baseerde zich daarbij op gesprekken met de twee ondernemers die bij de deal betrokken waren. Volgens de wethouder heeft de ene ondernemer eerst een kantoorgebouw verkocht aan de ander. Die ander wilde ook graag de parkeerplaats hebben, en dus probeerde de eerste bij de gemeente de parkeerplaats te kopen.
Om nou zeker te weten dat de eerste ondernemer daadwerkelijk aan de andere ondernemer zou verkopen werd er een zogenoemde ‘zekerheid’ gesteld. Die bestond eruit dat er korting werd verleend op de verkoop van het kantoor. Die korting zou dan weer opgeteld worden bij de prijs van de parkeerplaats. Dat verklaart volgens de wethouder de hoge prijs voor de parkeerplaats.

Politieke doodzonde

De raad reageert sceptisch op deze uitleg. De VVD gaat nog een stap verder. Raadslid Gertjan te Hoonte verbaast zich erover dat de wethouder niets gezegd over deze deal heeft tijdens het debat over de parkeerproblemen. Toen was de wethouder al in gesprek over de verkoop. Het verzwijgen van zaken voor de gemeenteraad is een politieke doodzonde. Of de VVD later een motie van wantrouwen of treurnis gaat indienen is nu nog niet duidelijk.
De Partij voor de Dieren maakt zich vooral zorgen over de invloed van de bouwactiviteiten op de parken in het gebied. Commissielid Lisanne Snippe van de PvdD: “De geplande verdichting heeft impact op de flora en fauna in het gebied.” Snippe vreest voor de bomen in het zogenoemde Hommelbosje. Enkele daarvan zijn 150 jaar oud.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.