Katholiek crematorium in Utrecht stap dichterbij

Begraafplaats St. Barbara in Utrecht.
Begraafplaats St. Barbara in Utrecht. © RTV Utrecht
UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad lijkt geen bezwaar te hebben tegen het bouwen van een klein crematorium op begraafplaats St. Barbara. Dat bleek donderdagavond tijdens een commissievergadering. Alleen de Partij voor de Dieren ziet de uitbreiding van de begraafplaats niet zitten, en baseert zich daarbij vooral op het massale verzet vanuit de omliggende wijk.
Fractiemedewerker Lisanne Snippe van de Partij voor de Dieren vindt het onnodig en onwenselijk dat er een crematorium op de begraafplaats komt. Ze vreest dat het extra verkeer zal aantrekken. Bovendien zegt ze dat er in de regio geen tekort is aan crematoria. De PvdD krijgt geen steun van andere partijen. Die hadden wel vragen aan de wethouder over de procedure.

Rechter

In november 2018 deed de begraafplaats al een aanvraag voor de bouw van een crematorium. De gemeente verleende de vergunning. Het college van B&W kan in dit geval zelf beslissen of dat mag, omdat het maar een kleine aanpassing van het bestemmingsplan betreft. Toch kon de begraafplaats niet beginnen omdat in december 2020 de rechter een stokje voor de bouw stak. De gemeente had bij het verlenen van de vergunning een verkeerde regeling toegepast.
Het beoogde crematorium is een losstaand gebouw op de bestaande begraafplaats. Het ligt aan de oostzijde, vlak langs de Waterlinieweg. Het gebouw wordt maximaal 8 meter hoog en heeft een oppervlakte van ruim 140 m2. De begraafplaats is van plan om maximaal 600 crematies per jaar te verzorgen. Daarvoor komt er één elektrische oven. De begraafplaats beschikt al over een aula en andere faciliteiten. Daarom kan het nieuwe gebouw relatief klein blijven.

Herstel

De gemeente heeft de fout in de procedure gerepareerd. en het college van B&W is van plan om opnieuw een vergunning te verlenen. Buurtbewoners zijn daar niet blij mee. Zij kregen de ruimte om in te spreken. Meer dan 600 omwonenden en twee stichtingen maakten daarvan gebruik.
Volgens de wethouder komt hun kritiek er in principe op neer dat er sprake zou kunnen zijn van de uitstoot van gevaarlijke stoffen en geur. Ook zijn ze bang dat er extra veel verkeer zal komen. En ten slotte menen de insprekers dat er in en om Utrecht inmiddels meer dan voldoende crematoria zijn. Met dat laatste is wethouder Klaas Verschuure (D66) het niet eens. Juist in de katholieke gemeenschap zie je een toenemende behoefte om gecremeerd te worden in plaats van begraven, zo stelt hij.
Ook bestrijdt Verschuure dat het crematorium extra verkeer oplevert. De wethouder betoogt dat er juist minder verkeer nodig is. Nu worden uitvaarten nog in de aula van St Barbara gehouden, waarna de stoet zich naar een crematorium elders in de stad begeeft. Die ritten zijn straks niet meer nodig.

Raad van State

Verbazing is er wel in de raad over de procedure. Nadat de rechter de gemeente had teruggefloten is er hoger beroep aangetekend bij de Raad van State. Het zal nog lang duren voordat die uitspraak doet. Verschuure wacht die uitspraak niet af en verleent alvast een nieuwe vergunning. Diverse partijen spraken zich er over uit dat dat vreemd is. Verschuure betoogt dat het hier om een principiële uitspraak gaat. Hij wil vaker gebruik maken van de regeling die bij de eerste aanvraag werd toegepast.
De begraafplaats ziet de uitbreiding ook als een verdienmodel waarmee het dure onderhoud van het kerkhof bekostigd kan worden. De PvdD betoogde daarop dat de buurt bereid is om aan dat onderhoud bij te dragen als er geen crematorium komt.
Gelet op het gebrek aan weerstand in de raad, lijkt het onwaarschijnlijk dat de gemeenteraad in een later stadium nog verder praat over het plan. In dat geval mag de wethouder de vergunning verlenen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.