Horeca is sluiting zat en gaat (deels) open: 'Niet om te provoceren, maar om te overleven'

© Pexels
UTRECHT - Utrechtse horecaondernemers leggen zich er niet bij neer dat ze voorlopig dicht moeten blijven van het kabinet. Een aantal van hen opent morgen daarom toch gewoon de deuren. Anderen kiezen voor ludieke acties: van koffie uitdelen aan voorbijgangers tot een uurtje biertjes drinken met collega-kroegbazen.
Een van die ondernemers is Richard den Hartog van café 't College in Utrecht. "Wij gaan van 11.00 tot 15.00 uur open om aandacht te vragen voor onze moeilijke situatie. Voorbijgangers kunnen dan kosteloos koffie, thee en appelgebak krijgen", vertelt hij. Verder kunnen klanten gewoon op het meubilair zitten. Wel moeten ze hun QR-code laten zien en 1,5 meter afstand houden.
Winkeliers blij dat ze open mogen, horecaondernemers balen dat het kabinet hun sector voorlopig gesloten houdt
De gemeente Utrecht kan handhaven, maar dat zou Den Hartog onterecht vinden. "Het gaat niet om een opening, maar om een actie. Dat valt onder het demonstratierecht. Mochten we hier een boete voor kunnen krijgen, dan gaan we natuurlijk in overleg met de gemeente. Maar zo'n vaart zal het niet lopen, hopen we." De café-eigenaar vindt dat de situatie van de horecaondernemers door moet dringen bij de politiek. "Ik doe dit voor de horeca. Deze actie is niet om te provoceren, maar om te overleven."
Deze actie is niet om te provoceren, maar om te overleven
Horecaondernemer Richard den Hartog

Biertje met collega's

Ook Lebowski, dat tevens in Utrecht zit, voert een soortgelijke actie. Daar zal de zaak ook tijdelijk open gaan. Alleen niet voor publiek, maar voor collega's in de horeca. Eigenaar Kim Tielemans verwacht dat haar zaak morgen vol zit. "Ik zit in een groeps-app met andere horecaondernemers, en het animo is enorm", zegt ze.
Tielemans heeft de gemeente en handhaving op de hoogte gesteld. "We zijn formeel in overtreding met deze ludieke actie. Ik verwacht dus wel dat ze komen, maar wat er dan precies gaat gebeuren weten we niet. Ze lieten in het midden of ze gaan handhaven of niet."

Geen pannenkoek uit een doos meer

Ook pannenkoekenrestaurant Tante Truus in Houten gaat morgen open, vertelt eigenaresse Mariska Thijsebaard. "We zijn het zat. We hebben nu zo lang gewacht, we zijn vorig jaar 41 weken dicht geweest. We bezorgen nu en pannenkoeken in een doos stoppen ben ik nu een beetje klaar mee, we willen graag serveren aan de mensen. We willen de gezelligheid weer."
Volgens Thijsebaard is het oneerlijk dat winkels wel open mogen en de horeca niet. "We hebben hier alles op 1,5 meter afstand, we hebben zeeppompjes op tafel, we vragen de mensen of ze gezond zijn, of ze niet verkouden zijn. Dus we doen alles aan de veiligheid."
Dat ze een boete riskeert, neemt ze voor lief. "Het water staat ons aan de lippen. Ik heb een gezin te onderhouden, en ik wil graag laten zien dat wij er ook nog zijn."
Tante Truus is niet het enige restaurant. Meer horecazaken hebben al aangegeven dat ze morgen de deuren openen.
Horecaondernemers die open gaan, riskeren maatregelen. Zowel de gemeente Utrecht als de gemeente Houten laat weten te zullen handhaven. "De maatregelen zijn er om gehandhaafd te worden, ze zijn er niet voor niks", laat Houten weten.

Burgemeester Dijksma van Utrecht zegt de zorgen van ondernemers te begrijpen, maar ook zij geeft aan dat er toch gehandhaafd worden. "We moeten regels handhaven zo lang ze gelden. Dat doen we langs de lijn die we al sinds het begin van de coronacrisis hanteren: als we een overtreding constateren wordt een ondernemer eerst aangesproken, dan gewaarschuwd en als de overtreding aanhoudt volgt een boete of bestuurlijke maatregel. Bij excessen kunnen die stappen elkaar heel snel opvolgen."

Verkoop, maar dan anders

Dennis Nijp, eigenaar en chefkok van Spui 76 in Bunschoten-Spakenburg, houdt zich wél aan de regels. "Ik sta zaterdag op de Spakenburgse markt. In plaats van takeaway menu's gaan we met een marktkraam voor de deur staan en dan verkopen we soep en nog veel meer lekkere dingen."
Restauranteigenaar Dennis Nijp uit Bunschoten-Spakenburg houdt zich wél aan de regels
Wat Nijp doet, mag dus wel. Zijn overbuurman wil de regels wel gaan overtreden en het terras open doen dit weekend. De horecaondernemer snapt de frustratie bij zijn collega's, maar: "Corona is natuurlijk gewoon aanwezig. De gezondheid gaat wel voorop. Ik probeer me gewoon netjes aan de regels te houden. Je mag ook niet door een rood stoplicht rijden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.