Beleggers geweerd in Utrecht: koophuis tot 440.000 euro mag straks niet meer worden verhuurd

© Pixabay
UTRECHT - Utrecht grijpt flink in op de woningmarkt. Het gemeentebestuur wil in de hele stad opkoopbescherming instellen voor huizen met een waarde van 440.000 euro of lager. Dat betekent dat deze huizen na aankoop vier jaar niet meer verhuurd mogen worden. Zo moet worden tegengegaan dat huizen worden opgekocht door beleggers met als enige doel ze weer te verhuren.
Beleggers geweerd in Utrecht: koophuis tot 440.000 euro mag straks niet meer worden verhuurd
"Dat willen we niet", zegt wethouder Kees Diepeveen. "Dat zorgt voor meer schaarste en dat maakt het nog moeilijker voor starters en middeninkomens om die woningen te kunnen kopen. En het zorgt ook nog een keer voor prijsopdrijving."

60 procent

Dat er plannen voor opkoopbescherming waren, was al langer bekend, maar nu is duidelijk dat het college de lat naar eigen zeggen behoorlijk hoog legt. 60 procent van de huizen in Utrecht valt eronder. De gemeente heeft daarbij onder meer bekeken in welk segment investeerders het meest actief zijn. Ook de positie van starters op de koopmarkt is meegewogen. De grens van 440.000 euro wordt elk jaar geïndexeerd, zegt Diepeveen.
Er zijn wel uitzonderingen. Een woningbezitter mag gedurende maximaal 12 maanden iemand op zijn huis laten passen en verhuur aan naaste familie is ook nog altijd mogelijk. Het verhuurverbod geldt voor een periode van vier jaar na de aankoop. Langer kan nu nog niet, verduidelijkt Diepeveen: "Dat is de grens die de wet ons nu in handen geeft. Zowel lokaal in Utrecht als landelijk gaan we straks kijken hoe het uitwerkt in de praktijk."

Niet met terugwerkende kracht

De raad stemt in maart over de wet, die bij goedkeuring meteen die maand van kracht wordt. De regel werkt niet met terugwerkende kracht: bestaande huurders worden niet uit hun huis gezet. "Het gaat om nieuwe gevallen", aldus Diepeveen.
Het college heeft ook nog andere plannen om de woningmarkt vlot te trekken. Zo wordt het makkelijker gemaakt om huizen zo te verbouwen dat er meer mensen in kunnen wonen. Dat mogen wel maximaal drie personen zijn.
Utrecht denkt dat beleggers mogelijk rechtszaken aanspannen nu de gemeente de opkoopbescherming zo breed mogelijk inzet. Daarom trekken ze ook samen op met de andere grote steden, om zo sterker te staan en het is inmiddels goed onderzocht. Wethouder Diepeveen: "We denken dat we een goede onderbouwing hebben geleverd, daar hebben we ook echt even over gedaan. Daar hebben we veel onderzoek naar gedaan, onder meer bij het Kadaster. We gaan niet over één nacht ijs. We staan hier juridisch sterk in."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.