Bewoners IJsselstein niet blij met woningbouwplannen Lagebiezen: 'Lig er wakker van'

Bewoner Cock Kranenburg maakt zich zorgen om zijn uitzicht na komst van woningbouw achter zijn woning
Bewoner Cock Kranenburg maakt zich zorgen om zijn uitzicht na komst van woningbouw achter zijn woning © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
IJSSELSTEIN - Nieuwbouwplannen van de gemeente IJsselstein stuiten op verzet van inwoners. Het belang om te bouwen wordt wel gezien, maar het gaat ze vooral om wáár er gebouwd moet worden en de manier waarop de gemeente dit aanpakt.
Voor 2030 wil IJsselstein 2500 woningen bouwen om de stad vitaal te houden. Binnen de gemeentegrenzen zijn 21 gebieden in beeld voor mogelijke woningbouw.

Een van die gebieden is de Lagebiezen/Jacob Marislaan. In dit gebied staan twee oude schoolgebouwen. Al sinds 2014 zijn er plannen om op dit terrein woningen te bouwen.

Sinds afgelopen zomer is het terrein naast de scholen, met daarop 48 seniorenwoningen aan de Jacob Marislaan, bij het ontwikkelgebied betrokken. Woningcorporatie Provides wil de seniorenwoningen slopen en op het terrein meer woningen terugbouwen.

Met name de plannen voor de Lagebiezen en de Jacob Marislaan blijken gevoelig te liggen. Tientallen bewoners van deze gebieden zijn niet blij met de plannen en de manier waarop het proces verloopt. Bewonersgroepen Groenvliet, Hondsdraf, Lagebiezen, Achtersloot en Jacob Marislaan trekken daarom aan de bel. Ruim 150 gezinnen en belanghebbenden hebben zich in de groepen verenigd.
Jeroen Caré woont in Groenvliet en maakt zich zorgen over de plannen van de gemeente en woningcorporatie Provides. Jeroen: "We zijn niet tegen bouwplannen want we snappen dat het nodig is voor starters en ook voor senioren. Maar de plannen van de gemeente die er nu liggen zijn in strijd met wat we eerder hebben gehoord. En de gemeente negeert onze feedback en input."
Bewoners en de wethouder over de bouwplannen Lagebiezen en Jacob Marislaan
In oktober is er een bijeenkomst geweest waarbij de bewoners in gesprek zijn gegaan met de gemeente. Jeroen was daar ook bij. "We zien in de plannen die gemaakt worden, de inbreng van de inwoners niet terug. We hebben niet het idee dat de gemeente ons serieus neemt."

Serieus nemen

Cock Kranenburg, bewoner aan de Hondsdraf, spreekt komende dinsdag in bij een commissievergadering. Hij vindt dat de gemeente te snel gaat in dit proces. "We vinden dat de gemeente de reactie van alle bewoners serieus moet nemen en moet behandelen. Maar alle aanvragen van de bewoners worden afgewezen en de plannen worden er doorheen geduwd."
Wethouder Kees Geldof (VVD) vindt dat de gemeente wel naar de bewoners luistert. Er zijn bijeenkomsten geweest, en via de websites van de gemeente wordt transparant gecommuniceerd, zegt hij. "We hebben wel geluisterd naar bewoners en we hebben ook wel plannen aangepast. Eerst stonden in de plannen vijf bouwlagen, dat is naar vier bijgesteld. Ook hebben we de afstand aangepast tussen de bestaande bouw en de nieuwbouw. We hebben dus wel geluisterd en dingen in de nota meegenomen. Maar we hebben niet alle punten van de bewoners overgenomen. Dat klopt."

Provides

Woningcorporatie Provides is eigenaar van 48 seniorenwoningen in IJsselstein aan de Jacob Marislaan, die op termijn het veld moeten ruimen vanwege de nieuwbouwplannen. Tot teleurstelling van Henk Korte (66) die sinds anderhalf jaar met veel plezier woont in de huurwoning. "Ik heb heel veel aan mijn woning gedaan de afgelopen twee jaar. En nu ben ik net klaar, en toen kreeg ik een paar maanden geleden een brief in de bus dat ik mijn woning uit moet....dat is wel een rare gewaarwording."
Henk Korte heeft ook contact met zijn buren en het doet hem veel om te zien dat er bewoners zijn die veel stress ervaren door de berichten over de sloop. "Er zijn bewoners die met een depressie onder behandeling zijn bij een dokter. En dat komt hierdoor." Ook vertelt hij dat sommige bewoners op hoge leeftijd hopen dat dit hele proces nog een paar jaar duurt. Henk: "Want, zeggen ze dan: dan ben ik er misschien niet meer."
Provides en de gemeente laten weten dat de plannen zo gemaakt worden dat de oudere bewoners in hun bungalowwoningen kunnen blijven wonen totdat hun nieuwe sociale huurwoningen klaar zijn. Op die manier hoeven de ouderen maar één keer te verhuizen. Maar dat is geen geruststellende gedachte voor Henk. "Veel mensen hier vinden het juist fijn dat ze een tuin hebben. Op het moment dat je die mensen gaat stapelen in hoge appartementen, dan is bijna iedereen zijn tuin kwijt."

Hondsdraf

Cock Kranenburg woont aan de Hondsdraf in IJsselstein. Zijn tuin grenst aan het bouwgebied. Hij en zijn directe buren, zo'n vijftien gezinnen, zijn niet blij. Cock: "We zien geen letter terug van de reactie van de vijf bewonersgroepen in de Nota van Uitgangspunten." De wens van de bewoners is om de kans te krijgen om constructief met de gemeente in overleg te gaan. "En niet alleen maar de kans krijgen om bezwaar te maken als de plannen klaar zijn."
Het liefst zien de bewoners aan de Hondsdraf dat op de plek van de te slopen leegstaande scholen aan de Lagebiezen 50 nieuwe woningen gebouwd worden. En in het gebied in totaal geen 200 woningen maar maximaal 130 woningen. Naast gevreesde hoge parkeerdruk en het verdwijnen van het dorpse karakter als er zoveel woningen worden gebouwd, zijn ze ook bang voor het uitzicht vanuit de tuin als de plannen doorgaan zoals ze nu zijn.
Cock kijkt nu uit op de seniorenwoningen aan de Jacob Marislaan. De bungalowwoningen zijn laag en dus heeft hij een vrij en groen uitzicht vanuit zijn huis en tuin. "Nu staan er op deze postzegel appartementengebouwen met vier woonlagen in de Nota van Uitgangspunten. Dat is te massaal."
Cock heeft deze visualisatie zelf gemaakt: "Hier moeten we toch even niet aan denken dat het zo wordt."
Cock heeft deze visualisatie zelf gemaakt: "Hier moeten we toch even niet aan denken dat het zo wordt." © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Deze visualisatie heeft Cock zelf gemaakt. En als hij in de tuin staat dan geeft het een beeld van een mogelijk uitzicht na de bouw van appartementen achter zijn woning. Cock: "Daar moet ik toch even niet aan denken, moet ik eerlijk zeggen."
De wethouder snapt de zorgen van de bewoners wel: "Het is natuurlijk niet niks als je omgeving verandert. En als er via een sloop-nieuwbouw proces een hoger gebouw terugkomt dan dat er nu staat." Maar aan de andere kant benadrukt Kees Geldof wel dat IJsselstein voor een woonopgave staat. Geldof: "We hebben echt meer woningen nodig. We moeten zorgen dat we een vitale stad blijven, dat is belangrijk voor verenigingen, voor ondernemers. Daarom hebben we meer woningen nodig, ook voor ouderen."
Dinsdag en woensdag staat de Nota van Uitgangspunten op de agenda van de commissie Ruimte van de gemeente IJsselstein. Meerdere bewoners hebben al laten weten dan ook in te spreken.
Op 3 februari staat dit onderwerp op de agenda van de gemeenteraad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.