Utrechtse horeca alweer dicht: 'We willen weer open zodra het mag'

Bij Gys konden mensen lunchen vandaag.
Bij Gys konden mensen lunchen vandaag. © RTV Utrecht / Peter Knieriem
UTRECHT - Het waren een paar gezellige uren voor enkele Utrechtse horecazaken. Tegen de regels in, openden ze vanochtend hun deuren. Maar de werkdag duurde niet lang; enkele uren later dwongen handhavers hen om weer te sluiten.
Café 't College aan de Steenweg kreeg al vroeg in de middag bezoek van boa's en sloot om 13.00 uur hun deuren. "We willen wel weer open kunnen, zodra het mag", laat het restaurant weten aan RTV Utrecht. De handhavers maakten duidelijk dat het café een boete kon verwachten als ze toch open bleven. Ook Gys op de Voorstraat is inmiddels weer gesloten. Sanju Ramen heeft ook bezoek gehad van handhavers.
Utrechtse restaurants openen uit protest de deuren voor een paar uur
Het was van meet af aan duidelijk dat Utrecht zou handhaven. "Dat doen we langs de lijn die we al sinds het begin van de coronacrisis hanteren: als we een overtreding constateren, wordt een ondernemer eerst aangesproken, dan gewaarschuwd en als de overtreding aanhoudt volgt een boete of bestuurlijke maatregel. Bij excessen kunnen die stappen elkaar heel snel opvolgen", aldus de gemeente Utrecht.

Lang genoeg dicht geweest

De Utrechtse horeca is er klaar mee, ze zijn lang genoeg dicht geweest vinden ze. De horecazaken van Gijs Werschkull dragen de naam Gys en zitten op meerdere plekken in de stad. Ook burgemeester Dijksma was uitgenodigd om te komen lunchen, maar die heeft de uitnodiging vriendelijk afgewezen.
"Het is een keer goed geweest", zegt Werschkull. "We zijn als horeca een zwaar getroffen sector. Er is steeds streng gehandhaafd. Ik hoop dat de burgemeester dit als een protestactie ziet." Al bereidt hij zich wel voor op een boete en riskeert hij permanente sluiting. "De steun is ruimhartig, maar niet genoeg. Een boete van 4000 euro kan er ook nog wel bij. Er moet een standpunt gemaakt worden." Werschkull kreeg geen boete uiteindelijk.
Horecaondernemers die open gaan, riskeren maatregelen. Zowel de gemeente Utrecht als de gemeente Houten laat weten te zullen handhaven. "De maatregelen zijn er om gehandhaafd te worden, ze zijn er niet voor niks", laat Houten weten.
Burgemeester Dijksma van Utrecht zegt de zorgen van ondernemers te begrijpen, maar ook zij geeft aan dat er toch gehandhaafd zal worden. "We moeten regels handhaven zo lang ze gelden. Dat doen we langs de lijn die we al sinds het begin van de coronacrisis hanteren: als we een overtreding constateren wordt een ondernemer eerst aangesproken, dan gewaarschuwd en als de overtreding aanhoudt volgt een boete of bestuurlijke maatregel. Bij excessen kunnen die stappen elkaar heel snel opvolgen."
Ook Jeroen de Gilde van Sanju Ramen opende vandaag de deuren. "Dit houden we niet langer vol. We hebben van alles geprobeerd, maar er komt geen verandering. Daarom komen we in actie." Hij vindt het een hard gelag dat over de grens de horeca wél open is. "Alle Nederlanders die gewoon in Antwerpen in een restaurant zitten, het klopt gewoon niet."

Dijksma: 'Ik begrijp de grote emoties bij horeca-ondernemers'

De gemeente Utrecht meldt dat om 16.00 uur alle horecazaken die paar uur de deuren openden weer dicht waren. Uiteindelijk zijn er vier mondelinge en twee schriftelijke waarschuwingen gegeven.
Burgemeester Dijksma laat weten dat ze begrijpt dat de voortdurende lockdown voor grote emoties zorgt bij horeca-ondernemers. "Ook vandaag heb ik weer contact gehad met getroffen ondernemers", zegt ze. "Het water staat hen aan de lippen. Vanuit de regio Utrecht doen we wat mogelijk is om hen te steunen." De stadsbestuurder belooft zich, samen met andere burgemeesters, de komende dagen in te inzetten voor versoepeling van de maatregelen en een 'ruimhartige compensatie'.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.