Cultuursector baalt: stoelen in de concertzalen blijven leeg

UTRECHT - "Triest gezicht, he?" Lucia Claus de directeur van de Stadsschouwburg in Utrecht is teleurgesteld, want net als alle artiesten, zangers, licht- en geluidstechnici, dansers, visagisten, acteurs, cabaretiers, decorbouwers hoopt ook zij dat theaters, bioscopen, concertzalen en musea weer open kunnen. Op donderdag werd bekend dat winkels vanaf zaterdag weer open mogen, maar dat de cultuursector weer achter het net vist.
Bittere pil voor de cultuursector: nog steeds alles dicht
"Terwijl onderzoek ook uitwijst dat er eigenlijk geen bronnen van grote besmettingen zijn die veroorzaakt zijn in een concertzaal of een theaterzaal. Daarom begrijpen wij niet zo goed waarom cultuur altijd achteraan de rij staat om weer open te mogen." Net als veel organisaties heeft ook de Stadsschouwburg gewerkt met livestreams en online shows. "Maar dat is 'second best', we staan echt weer te trappelen om open te mogen."
De woordvoerder van het Beatrix Theater en de Jaarbeurs denkt ook dat de cultuursector veilig open kan. "Geplaceerde evenementen kunnen in onze ogen ook snel veilig plaatsvinden, denk daarbij ook aan congressen en vergaderingen. Mensen willen elkaar echt weer live ontmoeten. We vertrouwen erop dat het nieuwe kabinet dit verstandig aanpakt."
Bij TivoliVredenburg is er ook bedrijvigheid op het podium. Bijna elke avond zijn er optredens, te zien als livestream voor het publiek. Thuis, vanaf de bank. "Dat is het afgelopen jaar best wel een uitkomst geweest, meer dan 100.000 mensen hebben die livestreams ook gekeken. Maar ook onze stoelen zijn nog steeds leeg en we hebben vooral behoefte aan een visie op langetermijn. Een routekaart, dat is voor ons publiek veel duidelijker, voor onze artiesten duidelijker, voor onze ZZP'ers duidelijker. En op die manier kunnen we plannen maken en die enorme hoeveelheid concerten die verplaatst zijn eindelijk een plek geven in ons programma", vertelt Eva Huisman van TivoliVredenburg.

Klap in het gezicht

Het Centraal Museum is één van de musea die zich heeft aangesloten bij een landelijke smeekbede aan het nieuwe kabinet. De musea willen zo snel mogelijk open, want dat is veilig. Beaamt ook artistiek directeur Bart Rutten van het Centraal Museum. "Het hele systeem ligt er. We kunnen reserveren, we kunnen precies aangeven hoeveel mensen er binnen zijn. We kunnen alles monitoren. Dus dat is voor de cultuur best wel weer een klap in het gezicht."
Vooral het voortdurende heen en weer kost energie. Bart Rutten: "In principe wisten we tot gister niet of we morgen open mochten of niet. Inmiddels verwachten wij het ook niet meer echt. Dat is ook een jojo-effect waar we heel diep ongelukkig van worden. Iedere keer maar weer paraat staan, vol hoop en je ziet al de lichten in de ogen van de vrijwilligers, dat ze weer mensen mogen ontvangen, dat ze hun passie weer kunnen delen met heel veel mensen die die passie op dit moment ook echt missen. Ik ben zelf ook zo'n Nederlander die even naar België is gegaan - niet om te shoppen, maar om een tentoonstelling te zien. Zonder die reflectie van de kunst maken we het hier niet leuker op."
Ook bij TivoliVredenburg zijn ze elke dag waakzaam en alert. "We houden continu overal rekening mee. Wel open, niet open. Bij elke versoepeling waren er ook andere regels. Dan weer zonder 1,5 meter, dan weer met 1,5 meter. We willen heel graag meer structuur zodat iedereen weet wat hij of zij moet doen als een bepaalde situatie zich voordoet."
Bij het Spoorwegmuseum willen ze niet op zaken vooruitlopen en wachten de persconferentie af. "Maar misschien is er wel een worst die ze ons vanavond kunnen voorhouden - zodat we wel weten wat we kunnen verwachten op de langere termijn", zegt een woordvoerder aan de telefoon.
Bart Rutten van het Centraal Museum: "We kijken reikhalzend uit naar een visie die voor ons duidelijk maakt waar we aan toe zijn. Je weet nooit waar je in de pikorde staat, je weet nooit wanneer jij aan de beurt bent, terwijl een museum bezoeken ontzettend veilig is. Ons publiek is zich heel bewust ervan dat ze naar een openbare ruimte gaan, ze gedragen zich voorbeeldig, daar kan Oostenrijk met zijn skigebieden nog wat van leren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.