'Gebarentolk slecht te volgen bij coronapersconferentie'

Gebarentolk Irma Sluis en haar collega's werden vrijdagavond in een aparte ruimte gefilmd.
Gebarentolk Irma Sluis en haar collega's werden vrijdagavond in een aparte ruimte gefilmd. © ANP
HOUTEN - Het Dovenschap is niet blij met de nieuwe vorm waarin de coronapersconferentie vrijdagavond werd gehouden. De gebarentolk voor doven en slechthorenden was dit keer "in een postzegel" rechtsonder in het beeld te zien in plaats van zoals eerder tussen de premier en de minister van Volksgezondheid in. Daardoor konden veel dove mensen de mededelingen van het kabinet niet goed volgen, meent de belangenorganisatie in Houten.
Het Dovenschap baseert zich op "diverse reacties uit de verschillende lagen van de dovengemeenschap". De tolk is volgens de organisatie te klein weergegeven om details, zoals mimiek en houding, te kunnen zien. Daardoor wordt "essentiële informatie niet of nauwelijks meegegeven". Ook is met de nieuwe opzet niet te zien wie wanneer praat, waardoor de bron van de informatie onduidelijk is.
De persconferentie is niet goed te volgen als de tolk 'in een postzegel' te zien is, zegt het Dovenschap.
De persconferentie is niet goed te volgen als de tolk 'in een postzegel' te zien is, zegt het Dovenschap. © ANP
Nog een manco is dat de ondertiteling overlapt met het tolkenvenster, waardoor de doventolk minder goed te zien is. Dit vraagt extra inspanning om de tolk te kunnen volgen, iets dat "niet de bedoeling is in een crisissituatie waarbij het essentieel is dat alle informatie duidelijk wordt weergegeven voor dove mensen".
Het Dovenschap zegt vooraf door de overheid niet geconsulteerd te zijn over de veranderingen. De organisatie wil samen met partners bekijken wat er nodig is om dit soort ontwikkelingen in crisissituaties te voorkomen en te verbeteren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.