Meer demonstraties op stapel, zegt Koninklijke Horeca Nederland

Restaurant Gys in Utrecht was gisteren open tijdens de lunch.
Restaurant Gys in Utrecht was gisteren open tijdens de lunch. © RTV Utrecht / Peter Knieriem
WOERDEN/UTRECHT - De protestacties in de horeca van gisteren zijn zeker niet de laatste, zegt Koninklijke Horeca Nederland in Woerden. Directeur Dirk Beljaarts noemde het bij Nieuwsuur hartverwarmend te zien hoe de opening van de horeca door veel burgemeesters en het publiek werd omarmd. De horecabond verwacht dat er de komende dagen meer demonstraties zullen volgen.
Ook in de provincie Utrecht openden cafés en restaurants gisteren de deuren uit protest tegen de voortdurende sluiting van de horecasector. In veel steden gebeurde dat met toestemming van de gemeente, maar bijvoorbeeld in Utrecht werd gehandhaafd. In de stad ging om 16.00 uur gistermiddag het laatste restaurant dicht, na meerdere waarschuwingen door de gemeente en uiteindelijk een telefoontje van burgemeester Sharon Dijksma zelf.
"We willen helemaal niet ongehoorzaam zijn", zei Mohammad Kashani van Sanju Ramen in dat gesprek met de burgemeester. "Maar het doet ons pijn dat we van de vier jaar dat we bestaan nu al bijna twee jaar in lockdowns zitten." Mede-eigenaar Jeroen de Gilde knikte tijdens het belletje. Na het gesprek waren ze beide opgelucht. "Het was een stressvolle dag", zeiden ze.
Dijksma zei tegen de eigenaren begrip te hebben voor de horecaondernemers in Utrecht. Ze beloofde dat ze zich zal inzetten om hun situatie te verbeteren, maar vroeg de eigenaren ook met klem hun zaak te sluiten nu hun boodschap duidelijk is. Ook een aantal andere horecazaken in Utrecht ging zaterdag open ondanks de coronamaatregelen, zoals restaurant Gys en de cafés Lebowski en 't College.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.