GroenLinks wil ook opkoopbescherming in De Bilt

© RTV Utrecht
DE BILT - GroenLinks in De Bilt wil dat die gemeente dezelfde lijn gaat volgen als Utrecht bij het tegengaan van het opkopen van huizen door beleggers. Utrecht voert in maart opkoopbescherming in en De Bilt moet dat voorbeeld volgen, zegt raadslid Anne Marie ’t Hart.
De wet in Utrecht betekent dat huizen met een WOZ-waarde van minder dan 440.000 euro niet meer mogen worden verhuurd. GroenLinks vreest dat particuliere beleggers zullen uitwijken naar buurgemeenten als het zover is. Mensen die zelf in een koopwoning willen gaan wonen, krijgen dan minder kansen.
De druk op de huizenmarkt in De Bilt is al groot, de prijzen stijgen er het hardst van alle gemeenten in Nederland, zegt 't Hart: ''Er komen nu al veel mensen naar ons die in Utrecht geen huis kunnen vinden. Wonen is een grondrecht en een huis is niet bedoeld om winst mee te maken, maar in te wonen.''
Daarom moet ook De Bilt verhuur verbieden van huizen tot 440.000 euro gedurende de eerste vier jaar na aankoop, vindt GroenLinks. Op die wet in Utrecht bestaan wel uitzonderingen: zo mag verhuur aan naaste familie nog wel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.