Onvrede over stijging kosten stadsverwarming: Nieuwegeiners trekken aan de bel

PROVINCIE UTRECHT - Inwoners van Nieuwegein zijn naar de Autoriteit Consument en Markt gestapt uit onvrede over de verhoging van de kosten voor de stadsverwarming. Ze willen weten hoe energiebedrijf Eneco een stijging van soms wel 77 procent rechtvaardigt. Want de stadsverwarming zit één op één gekoppeld aan de hogere gasprijs, terwijl de warmte maar voor een heel klein deel met gas wordt opgewekt. Alleen zien gebruikers dat niet terug in de rekening.
"Wij kregen in januari een brief met de verhoging van het Enecotarief. Dat ging in ons geval van 190 naar 320 euro. En dan betreft dat eigenlijk alleen de warmte, dus niet over elektra." Nieuwegeiner Arjan van Gelderen komt hierdoor zelf niet direct in de problemen, zegt hij, maar hij weet zeker dat de stijging voor een aantal mensen niet op te brengen is. Hij stapte naar de Autoriteit Consument en Markt en hoopt nu dat meer mensen dat gaan doen, zodat de ACM de kwestie verder gaat onderzoeken.
Arjan van Gelderen trekt aan de bel over de verhoging van de stadsverwarmingstarieven

Realistisch

"Ik vraag mij af of deze stijging van de kosten wel realistisch is, en of dat wel in deze mate doorberekend moet worden", aldus Van Gelderen, die op Facebook een oproep plaatste voor Nieuwegeiners om zijn voorbeeld te volgen. Heiko Prak heeft inmiddels ook al aan de bel getrokken bij de ACM en gaat de kwestie morgen ook in de wijkraad bespreken met de wethouder.
"Je bent hier in Nieuwegein veroordeeld tot de stadsverwarming. Je kunt niet overstappen. Je bent veroordeeld tot Eneco. De warmtewet schrijft voor dat de prijs van stadsverwarming gekoppeld is aan de aardgasprijs, terwijl Eneco de warmte opstookt met andere energiebronnen dan aardgas. Dus die koppeling is ook achterhaald."
Prak heeft nog geen nieuw tarief gekregen van de Eneco, maar hij houdt rekening met een stijging van 50 euro per maand. Hij wil juist van de gemeente een actievere opstelling in de discussie met Eneco, omdat hij van het energiebedrijf weinig beweging verwacht. Wel hoopt ook hij dat meer mensen zich aansluiten bij de klacht bij de ACM.
Heiko Prak wil een actievere opstelling van de gemeente

Onder het maximumtarief

Energiebedrijf Eneco zegt in een reactie dat de tarieven nog altijd ruim onder het maximumtarief van de ACM blijven. Verder zijn de verbruikstarieven inderdaad gestegen met 77%, maar zijn de vaste kosten volledig gelijk gebleven. Als je daar nog een overheidscompensatie bij optelt, dan komt het bedrijf uit op een gemiddelde stijging van 22% ten opzichte van vorig jaar. Eneco zou daarmee ruim 21 procent onder de maximumtarieven blijven.
Een woordvoerder laat weten het "vervelend te vinden dat als onze klanten schrikken van hogere prijzen", maar dat er naast de hogere gasprijs 'meer facetten aan de zaak zijn.' De prijzen van elektra zijn immers ook gestegen, maar dat wordt niet doorberekend. "Onze hele inkoop is gekoppeld aan de gasprijzen. Dat geeft leverzekerheid, stabiele prijzen en ruimte voor structurele lagere tarieven dan het ACM maximum." Gebruikers van stadsverwarming hebben volgens de woordvoerder tot december nog kunnen profiteren van de lagere gasprijzen van vorig jaar. Andere klanten betaalden toen al een hoger tarief.
Verder zegt Eneco dat de percentages energie die opgewekt worden met gas hoger liggen dan de 10 procent waarmee soms wordt gerekend. Ook het grootste gedeelte van de elektriciteit die wordt gebruikt, wordt ook weer opgewekt met gas. "In onze elektriciteitscentrales in Utrecht wekken wij namelijk elektriciteit op met gebruik van gas als bron. In dit proces komt warmte vrij en die zetten wij weer in voor het warmtenet van Utrecht en Nieuwegein. De feitelijke bron voor de warmte is dus gas."
De Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwde eind september al voor een hap uit de portemonnee voor huishoudens die gebruikmaken van blok- of stadsverwarming. In de provincie Utrecht gaat het om iets meer dan 12 procent van alle woningen. De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) rekent met een stijging van 23 euro per maand voor huishoudens in Utrecht en Nieuwegein. Ze benadrukt dat dit een gemiddelde is. De rekening kan ook 50 euro per maand - 600 euro per jaar - hoger uitvallen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.