Soester vader die wordt verdacht van doodslag op baby mag proces in vrijheid afwachten

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
SOEST - Een 40-jarige man uit Soest die door het Openbaar Ministerie wordt verdacht van doodslag op zijn vijf weken oude zoontje, mag zijn proces in vrijheid afwachten. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vanochtend beslist.
De slechte medische toestand van de verdachte is voor de rechters aanleiding om hem op voorwaarden vrij te laten. De man heeft een ernstige neurologische aandoening, die beter kan worden behandeld buiten de gevangenis. De ernstige verdenkingen tegen hem zijn volgens de rechtbank nog steeds aanwezig.

Van trap gevallen?

Vader O.T. verklaarde zeven maanden geleden dat hij in september 2018 van de trap was gevallen toen hij met de baby naar boven liep en dat hij daar uit paniek jarenlang over had gezwegen. Maar volgens het OM bleek uit de verwondingen van het jongetje, dat hij door geweld is overleden. De vader wordt daarom verdacht van het opzettelijk doden van de baby.
De artsen die de baby destijds onderzochten, ontdekten dat het kind bloeduitstortingen had en specifieke fracturen die alleen door geweld zouden kunnen zijn veroorzaakt. De vader en moeder werden destijds door het OM als verdachten gezien, maar niet aangehouden. Over een val hebben zij toen niets gezegd.

Aandoening verslechterd

De medische situatie van de man is volgens zijn advocaten de afgelopen tijd verslechterd. Hij werd vandaag in de rechtbank door de parketpolitie in een rolstoel binnengebracht en zat gedurende de hele zitting voorturend hevig met zijn hoofd en lichaam te schokken en schudden. Huilend vertelde hij dat hij meerdere keren was gevallen in de PI en tijdens een observatieperiode in het Pieter Baan Centrum. Daarbij had hij onder meer zijn ribben gekneusd. Ook moest hij tijdens zijn voorarrest geopereerd worden.
Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum heeft T. geen psychische stoornis of verstandelijke handicap. Dat zou dus geen verklaring kunnen zijn voor de verdenkingen. Er moet ook nog meer onderzoek worden gedaan naar de invloed van de aandoening van de man. Volgens de verdediging was hij destijds mogelijk niet eens in staat om zijn baby zo hard heen en te weer te schudden dat dit de dood tot gevolg had.
De verdachte heeft het UMC Utrecht opdracht gegeven om zijn volledige medische dossier over te dragen, maar dat is misgegaan. Dit zorgt ervoor dat de zaak voorlopig nog niet inhoudelijk kan worden behandeld. Ook hebben forensische experts onderzoek gedaan naar de trap waar de man met zijn baby vanaf zou zijn gevallen en naar de plavuizen waarop hij en de baby terecht zouden zijn gekomen. Hun conclusies zijn nog niet bekend.

Vertraging

De moeder van de baby heeft onlangs verklaard dat haar ex-man destijds een schaafwond op zijn been had en dat hij het gevoel in zijn benen was kwijtgeraakt. Volgens de verdediging ondersteunt dat zijn verklaring dat hij door zijn benen is gezakt en viel toen hij met de baby de trap opliep. Maar daar heeft de officier van justitie grote twijfels bij. O.T. zegt dat hij achterover viel, maar de schaafplek zat aan de voorkant van zijn onderbeen.
Verder voert de verdediging aan dat het altijd de grote wens van T.was om naast een dochter ook nog een zoon te hebben. Hij was heel trots op zijn zoontje zijn geweest en zou de baby voortdurend hebben geknuffeld en liefdevol hebben verzorgd.
De verdachte mag zijn proces in vrijheid afwachten op voorwaarde dat hij bij zijn zus verblijft en volledig meewerkt aan het onderzoek. Zijn dochter mag hij alleen onder begeleiding zien. Er is nog geen datum vastgesteld voor de inhoudelijke behandeling van de zaak. Omdat de Soester niet meer vastzit, zijn er de komende tijd ook geen tussenzittingen in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.