Iconische Utrechtse muurschildering Tour de France verdwijnt of toch niet?

Utrecht - Weet u nog? Het iconische beeld van het peloton van de Tour de France dat onder de Dom doorrijdt en uiteindelijk onder toezicht van voormalig tourwinnaars Jan Janssen en Joop Zoetemelk de stad Utrecht verlaat. Het is iets wat op Daniel Roozendaal heel veel indruk heeft gemaakt. Het was voor hem de inspiratie om een muurschildering te maken met Janssen en Zoetemelk in de hoofdrol. Maar nu bijna acht jaar na de Grand Départ gaat de muurschildering verdwijnen omdat het gebouw waarop het staat gesloopt wordt. Dit tot grote teleurstelling van veel Utrechters.
'''Ik weet nog dat we heel erg geluk hadden dat er al een kopgroep was, want daardoor kon de cameramotor stoppen voor dat mooie shot'', legt Roozendaal uit. In 2015 werd hij opgebeld door vriendin Marije Lieuwens, want zij wist toevallig dat Roozendaal bezig was met een serie portretten van de meeste legendarische tourhelden.
''Zijn stijl paste precies bij deze muur, op deze plek", vertelt ze. Er was alleen één ding heel duidelijk: er was geen geld om zo'n groot kunstwerk op de muur te maken. Lieuwens heeft haar idee overal geprobeerd te pitchen, maar niemand wilde helpen.
De muurschildering van Janssen en Zoetemelk gaat na acht jaar weg

Sponsoren zoeken

Maar de aanhouder wint. Uiteindelijk betaalde "de Gamma om de hoek" de verf en de woningbouwvereniging betaalde mee aan de coating. In twee weken tijd schilderde Roozendaal de twee tourhelden op de muur en zeven jaar later staat het er nog op.
Hij vindt het dan ook bijzonder dat zijn werk hier zo lang heeft mogen staan. "Het heeft mij daardoor ook veel opgeleverd'', doelend op publiciteit, nieuwe opdrachten en vooral herkenning. '"Bij het afsluiten van een abonnement bij het zwembad werd ik herkend bij het zeggen van mijn naam. Ook als ik mijn werk uit moest leggen, verwees ik gewoon naar dit kunstwerk."
Het kunstwerk van Daniel Roozendaal ligt niet alleen langs een drukke weg, maar is ook vanuit de trein uit Amsterdam goed te zien.
Het kunstwerk van Daniel Roozendaal ligt niet alleen langs een drukke weg, maar is ook vanuit de trein uit Amsterdam goed te zien. © RTV Utrecht / Dion Balfoort

Bouwplannen

Of de muurschildering voor altijd verdwijnt of toch nog ergens opduikt op een andere plek is nog helemaal onduidelijk. Tim Schipper, SP-raadslid, heeft bij het bespreken van de nieuwbouwplannen van het Thomas A Kempisplantsoen zich veelvuldig afgevraagd wat er met deze markante schildering ging gebeuren. Hij heeft gesproken met raadsleden en de wethouder, die volgens hem ook wel te porren zijn om te kijken of de tekening behouden kan blijven.
''De bedoeling is dat er iets terugkomt. De definitieve plannen weet ik nog niet, maar ik ga mij er hard voor maken'', zegt Schipper. Daar komt bij dat komende zomer de Spaanse Vuelta naar Utrecht komt en het peloton wederom langs de muurschildering van Janssen en Zoetemelk komt. Dezelfde heren die ook Vuelta-overwinningen op hun naam hebben staan. Roozendaal: "Er gaat een toevoeging komen aan de schildering. Wat het wordt, laat ik nog even in het midden. Dat moeten de mensen maar zelf gaan bekijken.''

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.