Huurwoning vrije sector steeds duurder, 6 procent stijging in Amersfoort

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het is in zeker elf jaar niet zo duur geweest om een woning in de vrije sector te huren als de afgelopen maanden. Dat meldt woningplatform Pararius op basis van het huurwoningenaanbod op de eigen site, waar sinds 2010 cijfers worden bijgehouden. In de provincie en in de stad Utrecht waren de huren al hoog, waardoor de stijging minder groot is. In Amersfoort steeg de huur met 6 procent wel fors.
In de stad Utrecht kost een huurwoning nu gemiddeld 18,33 euro per vierkante meter, tegen 17,81 euro een jaar geleden. In Amersfoort kwam de vierkantemeterprijs eind vorig jaar uit op 14,77 euro. Een jaar geleden betaalde de gemiddelde Amersfoorter daar nog 13,93 voor. In de hele provincie steeg de gemiddelde huur van 16,39 naar 16,56 euro.
De gemiddelde huurprijs per vierkante meter was afgelopen kwartaal landelijk 17 euro. Dat is een stijging van ruim 5 procent op jaarbasis, en dat betekent de grootste stijging in ruim drie jaar tijd. De huurprijzen in de vrije sector daalden tot voor kort vanwege de uitbraak van de coronacrisis. Die daling kwam vorig jaar ten einde. In het derde kwartaal stegen de prijzen met 2,5 procent.
In alle provincies was afgelopen kwartaal sprake van oplopende huurprijzen. Drenthe, Friesland en Overijssel hoorden bij de koplopers. Amsterdam is nog steeds de duurste stad om iets te huren. Daar kost een woonruimte maandelijks gemiddeld 22,45 euro per vierkante meter. Van de grote steden zijn ook in Utrecht de kosten al enige tijd relatief hoog.
Pararius-directeur Jasper de Groot durft niet te zeggen of huren in de vrije sector ook de komende tijd duurder gaat worden. De lockdown die nu geldt zou volgens hem weer kunnen leiden tot dalende prijzen. Eerder daalden de vraag naar en de huurprijs van huurwoningen onder meer vanwege het wegblijven van expats en toeristen door de coronacrisis, aldus het woningplatform.
Volgens de Woonbond is het de hoogste tijd om de "exorbitante prijzen" in de vrije sector aan te pakken. "De nieuwe minister van Volkshuisvesting moet hier zo snel mogelijk werk van maken om huurders in de vrije markt te beschermen tegen woekerprijzen", aldus Woonbond-directeur Zeno Winkels. Hij zou graag zien dat ook in de vrije huur een puntensysteem gaat gelden waarop de maximale huurprijs wordt gebaseerd, zoals ook geldt voor woningen met een huur tot 763,47 euro per maand. "Nu betalen huurders hier prijzen die compleet los staan van de kwaliteit", aldus Zeno.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.