Boer Gert S. vrijgesproken van reeks brandstichtingen, rechtbank verwijt OM tunnelvisie

Gert S. deed onherkenbaar zijn verhaal op tv.
Gert S. deed onherkenbaar zijn verhaal op tv. © RTV Utrecht
WERKHOVEN/'T GOY - Boer Gert S. (38) is vrijgesproken van een serie brandstichtingen in de Kromme Rijnstreek. De officier van justitie had acht jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank verwijt het Openbaar Ministerie tunnelvisie, net als de advocaat van S. Het bewijs in de zaak staat niet onomstotelijk vast en de mogelijkheid dat een ander de branden heeft aangestoken blijft in alle gevallen open, stelde de rechter vanmiddag. De kans is groot dat het OM in hoger beroep gaat, zegt rechtbankverslaggever Riks Ozinga.
In 2018 en 2019 woedde er zeven keer brand bij Gert S., waarvan vijf keer op zijn boerderij in Werkhoven. Ook waren er branden in woningen en panden in 't Goy en Wijk bij Duurstede. S. was de bewoner van de woningen of was bezig met de aankoop ervan. De bedrijfspanden werden gebruikt door Natures Best, het bedrijf waarvoor hij werkte en bestuurder was.
S. stichtte volgens de aanklager zeker drie branden om zijn financiële wanbeleid bij het bedrijf te verhullen én om te verbergen dat hij grote geldbedragen van het bedrijf had gestolen. De firma zou volgens de aanklager "gebouwd zijn op drijfzand en nooit uit de rode cijfers zijn geweest".
Bij een van de branden kwamen tientallen koeien om.
Bij een van de branden kwamen tientallen koeien om. © Koen Laureij
De boer was niet verzekerd tegen brand. Het Openbaar Ministerie zag mede door camerabeelden voldoende bewijs voor brandstichting. In de kelder van het afgebrande bedrijf in Werkhoven stond zes jaar aan boekhouding van drie verschillende bv's van S.

Onvoldoende onderzoek

Volgens de rechtbank is er geen (technisch) bewijs waaruit blijkt dat de boer, die inmiddels in Langbroek woont, de branden heeft gesticht. Ook zijn er geen getuigen die dat verklaren. "Uit het dossier blijkt dat bij iedere brand niet uitgesloten kan worden dat een ander dan de man verantwoordelijk is voor het ontstaan van die brand", stelt de rechtbank.
In het vonnis staat dat het erop lijkt dat het onderzoek naar de dader zich met name heeft gericht op S. "Hierdoor is de mogelijke betrokkenheid van andere personen niet of nauwelijks onderzocht. Dat dit niet is gebeurd maakt dat onvoldoende aan waarheidsvinding is gedaan", aldus de rechtbank.

Wel schuldig aan oplichting

Het OM vervolgde de boer ook voor verduistering, witwassen en diefstal van 1 miljoen uit het bedrijf Natures Best. De rechtbank acht hem hier deels schuldig aan en veroordeelt S. tot een jaar celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Omdat hij al in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij niet terug naar de gevangenis.
In totaal heeft S. bijna 500.000 euro achterover gedrukt, stelt de rechtbank. Zonder medeweten of instemming van de aandeelhouders onttrok hij twee keer een zeer aanzienlijk bedrag aan het bedrijf voor privédoeleinden of voor zijn eigen transportbedrijf. In de boekhouding deed hij voorkomen dat het geld werd gebruikt voor de bedrijfsvoering, stelt de rechtbank.
Ook heeft S. op kosten van Natures Best voor bijna 20.000 euro getankt ten behoeve van zijn eigen transportbedrijf. De rechter acht bewezen dat S. 75.000 euro heeft verduisterd door een investering in autohandel van een Poolse werknemer. Voor witwassen is ook voldoende bewijs, vindt de rechter. S. leende geld om hooi en stro te kopen, maar gebruikte het voor andere doeleinden. S. moet 475.000 euro terugbetalen aan zijn investeerders, die zijn verenigd in Robo bv. De rest van hun vordering vindt de rechtbank onvoldoende onderbouwd.
S. werd in december 2019 aangehouden als verdachte. Er waren op dat moment al verschillende brandstichtingen geweest waarover hij geëmotioneerd zijn verhaal had gedaan bij RTV Utrecht. Volgens hem had iemand uit de omgeving het op hem voorzien. Hij beweerde ook bedreigd te zijn omdat hij in 2018 uit de kast kwam als homoseksueel en van zijn vrouw scheidde.
Intussen was hij door de branden voor 2 miljoen euro aan landbouwmachines, tientallen koeien en zijn trouwe waakhond Shadow verloren. Ook liep hij brandwonden op bij een poging om het vuur te bestrijden.
De boer huurde zelfs beveiligers in om de brandstichtingen te stoppen. De verbazing bij hen was groot toen hun eigen opdrachtgever werd gearresteerd. De advocaat van S. heeft altijd gezegd dat zijn cliënt onschuldig is. Hij waarschuwde de rechtbank eerder voor het gevaar van tunnelvisie en pleitte voor vrijspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.