Wat deed de Belgische kidnapper in Meerkerk? 'Niemand snapt waarom hij in ons rustige dorp was'

MEERKERK - Het normaal zo rustige Meerkerk was gisteren ineens internationaal in het nieuws. De 34-jarige Belg Dave De K., die ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij de ontvoering en de dood van de 4-jarige Dean, werd daar gistermiddag gearresteerd. De verdachte zou bij meerdere huizen naar binnen hebben gekeken en sjokte met twee grote tassen door het rustige dorp. Tot iemand de politie belde.
Inwoners zijn nog altijd beduusd. "Want ja, wat gebeurde er nou eigenlijk? Waarom was zó'n man in ons dorpje?" Het was precies dáár, wijst een bewoner van het Lakerveld naar het bushokje verderop. Daar liep Dave De K. - zo hoorde ze - met twee zwarte tassen langs de weilanden. En toen kwamen er zes politieauto's aangereden en werd de boel afgezet. "Iedereen dacht: wat is dít nou weer?", zegt ze. "Pas later zijn we gaan beseffen wat voor figuur hier rondliep. Vreselijk, wat er is gebeurd."
Op deze plek, vlakbij de Meerkerksebrug, werd Dave De K. gistermiddag aangehouden.
Op deze plek, vlakbij de Meerkerksebrug, werd Dave De K. gistermiddag aangehouden. © RTV Utrecht

Mysterie

Het blijft een beetje een mysterie wat zich gisteren heeft afgespeeld in hun dorp, daar zijn inwoners het over eens. Want wat deed de Belgische Dave in Meerkerk? "Ik hoorde dat ie een beetje in elkaar gezakt langs de weg zat", zegt een andere inwoner. "Iemand heeft toen een telefoontje naar de politie gedaan omdat het er verdacht uitzag. Wie dat was, weten we niet. Maar die persoon heeft er dus wel aan bijgedragen dat die man is gepakt."
Het is een zaak die België en Nederland in zijn greep houdt. De 4-jarige Dean uit België werd dit weekend als vermist opgegeven door zijn moeder.

Vermoedelijk was hij in het bijzijn van Dave De K., een vriend van de moeder. Dave was in 2010 al eens veroordeeld voor de dood van zijn 2-jarige stiefzoon, die door zware mishandeling om het leven was gekomen.

Maandagmiddag stuit de politie in Meerkerk, min of meer per toeval, op de Belg. Omdat uit het verhoor niet gelijk bleek waar Dean was en hij waarschijnlijk in levensgevaar was, werd er voor hem een Amber Alert uitgestuurd.

Rond 22.30 uur maandagavond laat de politie weten dat het lichaam van de jongen is gevonden in Zeeland, verscholen tussen de rotsen.

Zondag kreeg de politie te horen dat de vermiste Dave De K. en Dean mogelijk in het zuiden van Nederland waren. Maandag kregen agenten rond 14.30 uur een melding dat een man op straat in Meerkerk zich verdacht gedroeg. "Een eenheid ging daarnaartoe en dat bleek de vermiste Belg te zijn", zegt woordvoerder Alwin Don van de politie in Zeeland. Maar van de vermiste Dean ontbrak ieder spoor en de man wilde ook niet vertellen waar het kind was.
Je zag de politie kijken: nee joh, hoe kan die man híér zijn?
Meerkerkse inwoner
"We hebben hem gewoon aangehouden, aanvankelijk omdat hij zich dus verdacht gedroeg. Daar heeft hij zich overigens niet tegen verzet. Toen zijn we op zoek gegaan naar de auto, in de hoop Dean te kunnen vinden. De auto werd later in Gorinchem gevonden. Na het verhoor op ons kantoor gaf de verdachte wél aan waar hij het kind achtergelaten had. Dat was bij Neeltje Jans, in Zeeland. En daar hebben we hem helaas overleden aangetroffen."
Inwoners zagen de arrestatie van de 34-jarige Belg bij dit busstation gebeuren. Niemand had verwacht dat de verdachte in hun dorp zou zijn.
Inwoners zagen de arrestatie van de 34-jarige Belg bij dit busstation gebeuren. Niemand had verwacht dat de verdachte in hun dorp zou zijn. © RTV Utrecht

Had hij hier connecties?

Een inwoner die in de buurt van de arrestatie 'toevallig' voorbij liep, zag de verraste blik op de gezichten van het eerste team agenten dat Dave De K. aanhield. "En dat kan ik me goed voorstellen. Je denkt simpelweg voor een verward persoon te komen, blijkt het iemand te zijn die mogelijk een jochie heeft ontvoerd. Je zag ze kijken: nee joh, hoe kan die man híér zijn?"
Het blijft een gek verhaal, zegt iemand op de parkeerplaats bij de plaatselijke supermarkt. "Er zijn een paar dingen die we missen. Had die man bijvoorbeeld connecties hier in het dorp? Heeft hij hier familie, vrienden, kennissen? Niemand die het weet. Maar ja, waarom zou je anders hier naartoe komen?"

'Ergens in Nederland' vastgehouden

Ook de politie kan geen antwoord geven op de vraag waarom en hoe Dave De K. in Meerkerk terechtkwam. De Belg wordt momenteel "ergens in Nederland" vastgehouden. In Meerkerk herinnert alleen het overgebleven politielintje nog aan gisteren, alle wegen zijn verder weer gewoon open. "Afgrijselijk wat dat kleine jongetje is overkomen", zegt een oudere dame. "Dit houdt ons dorp enorm bezig. Al hadden we met alles wat we in ons hadden gehoopt dat het Dean nog had kunnen helpen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.