Verbreding sloten bij Polsbroek begonnen; zo moet meer zoet water naar het westen stromen

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
POLSBROEK - De graafwerkzaamheden in Polsbroek zijn in volle gang om bredere sloten te maken, zodat het zoete water uit onze provincie naar het westen kan stromen. Dat is van groot belang om de gevolgen van de extreme droogte tegen te gaan...
Sloten in Polsbroek worden verbreed
Het gaat in Polsbroek om een van de eerste fases van het grootse project van hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, dat uit tien deelprojecten bestaat. Door de klimaatverandering is er niet altijd genoeg zoet water in het westen van Nederland. Hierdoor ontstaat veel schade volgens Miriam Duijkers, omgevingsmanager bij de Stichtse Rijnlanden. "In West-Nederland is door de droogte heel veel schade. Oogsten mislukken, er is schade aan bomen en natuurgebieden en funderingen van woningen kunnen beschadigd raken. Dus dat kan bij mensen heel veel leed veroorzaken."

Compensatie voor de boeren

Dat betekent wel dat boeren hun land voor een deel moeten afstaan. Voor het deelproject in Polsbroek is er overeenstemming met de boeren, waardoor de werkzaamheden van start kunnen gaan.
Voor een ander deelproject wacht Boer Gijs Kentie nog op een compensatieregeling voor de grond die hij moet afstaan. December vorig jaar vertelde hij nog dat hij zich wel realiseert dat het niet anders kan. "Het dient natuurlijk een maatschappelijk doel dat je het Westland voorziet van zoet water en daardoor de bedrijvigheid op de been houd." Kentie zou graag grond voor zijn land weer terugkrijgen.
Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden hoopt de komende maand februari een financieel aanbod te hebben voor Boer Kentie en is nog op zoek naar mogelijkheden om zogenoemde ruilgrond te regelen. Een woordvoerder van het Hoogheemraadschap: "We proberen er met iedereen uit te komen, want het maatschappelijk belang van dit project is heel groot."
In de tussentijd gaan in Polsbroek de werkzaamheden door met ook gevolgen voor het doorgaande verkeer. Er wordt ook een nieuwe brug aangelegd waardoor de Slangeweg in het dorp een aantal keer voor korte duur afgesloten zal worden voor het verkeer. Voor fietsers wordt geregeld dat ze wel nog van de weg gebruik kunnen maken, anders moeten ze 5 kilometer omfietsen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.