OM wil tbs met voorwaarden voor Eemnesser (27) die brand stichtte in Safaripark Beekse Bergen

© ANP
EEMNES - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag bij de rechtbank in Breda tbs met voorwaarden geëist tegen een 27-jarige man uit Eemnes. Die bekende dat hij op 26 maart 2020 brand stichtte bij Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek.
De man maakte vuur op drie locaties in de dierenverblijven van het park. Acht impala's en twee koedoes kwamen in de vlammen om. De buitenverblijven van de cheeta's en de nijlgau, net als de omgekomen dieren een antilopesoort, werden verwoest. Ook werd een pinguïnnest verstoord. Het kuiken dat die dag uit het nest kwam, overleed.

Manische episode

De man was volledig ontoerekeningsvatbaar, zo oordeelden gedragsdeskundigen en ook de officier van justitie. Hij pleegde zijn daad gedurende een manische episode. Zelf zei hij dinsdag: "Ik was ontevreden over alle mensen die er zijn. Ik wilde één worden met de dieren, één met de natuur. Ik kwam oog in oog met de jachtluipaarden. Ik voelde toen dat ik iets moest doen, omdat ze gevangen waren. Ik dacht: ik moet alles doen om ze vrij te krijgen."
Toen hij het hok niet meteen open kreeg, stak hij een voederbak in brand. Zonder die bak zouden de dieren wel weg kunnen, dacht hij. Hij kwam pas bij zinnen toen hij op drie plekken brand had gesticht en inzag dat dat juist gevaarlijk was voor de dieren. Toen sloeg hij een ruit in van het restaurant in het park, in de hoop dat de brandweer zou komen.

Tbs

Gedragsdeskundigen adviseerden ook tbs met voorwaarden, al vonden ze dat niet per se meer nodig. De huidige behandeling van de man bij de ggz lijkt goed te gaan, zeiden ze. Momenteel krijgt hij al verplichte medicatie. Hij wil die ook nog jaren vrijwillig blijven gebruiken, zei hij zelf. De officier wilde echter meer zekerheid dat de verdachte zich blijft laten behandelen. Daarom eiste hij wel tbs met voorwaarden. Mocht de man zich dan niet aan de regels van zijn behandeling houden, kan hij alsnog tbs met dwangverpleging krijgen.
De uitspraak is op 1 februari.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.