Kippengaas moet bomen beschermen tegen hongerige bevers Kasteel Amerongen

© RTV Utrecht
AMERONGEN - Het lijkt erop dat er een oplossing is gevonden voor de overlast van bevers op het landgoed van Kasteel Amerongen. Kippengaas moet ervoor zorgen dat de diertjes niet langer hun tanden zetten in de eeuwenoude beuken op het terrein. Inmiddels zijn twintig bomen die dicht aan de waterkant staan omringd met kippengaas.
De kwetsbare bomen op het terrein werden recent door de bevers ontdekt. Daarna ging het snel. In korte tijd werden meer dan tien bomen flink toegetakeld. Eén boom werd zelfs helemaal doorgeknaagd.
Het kippengaas lijkt tot nu toe goed te werken, zegt Waronne Elbers, hoofd publiekszaken van Kasteel Amerongen. "Het lijkt erop dat ze de bomen die ingewikkeld zijn met gaas, met rust laten. Het lastige is dat je ze niet helemaal kunt omwikkelen, omdat het hele grote bomen zijn waarvan de wortels wijd uitlopen. We hopen dat de bevers van de wortels afblijven en dat ze niet zoveel zin krijgen in de suikers van de bomen, waardoor ze het gaas er vanaf trekken."

Schrikdraad

De afgelopen drie nachten zijn de bevers van de bomen afgebleven, maar ze hebben het landgoed nog niet verlaten. "De boom die ze helemaal om hebben geknaagd en al in het water lag, zijn ze netjes aan het opruimen op dit moment. De bevers komen nu alleen aan de bomen waar ze bij kunnen, de andere bomen laten ze met rust. We gaan nu beginnen met het plaatsen van het schrikdraad om te voorkomen dat ze terugkomen bij de grote beukenbomen", zegt Elbers.
Kippengaas en schrikdraad moet de bomen beschermen tegen bevers
Het kasteel kreeg meer dan vijftig tips binnen voor het aanpakken van de beschermde bevers, zonder ze te hoeven verjagen of bejagen. "De tips stroomden aan een stuk door binnen. Van sambal smeren op de bomen tot beverfluisteraars." De tip voor het kippengaas werd het meest genoemd.

Extra kostenpost

Financieel is het plaatsen van schrikdraad een flinke tegenvaller voor het kasteel. "Het is gewoon een extra kostenpost, dat is wel echt vervelend. We zijn een stichting die niet makkelijk overal geld voor heeft. Alles wat bij ons extra moet, gaat via project subsidies. Als van de zomer blijkt dat de grote bomen het niet gaan redden, kost het ook nog heel veel geld om die weg te halen."
Want of de bomen het gaan redden moet nog blijken. Het kasteel moet afwachten of de bomen in het voorjaar goed uitlopen of niet. De vraag is of de druk van de sapstroom weer toeneemt, met name of het water weer goed naar de takken en bladeren gepompt kan worden. Wellicht hebben de bevers de sapstromen zo erg aangetast dat de bomen niet meer kunnen opkomen.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Regio 90.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.