18.000 handtekeningen tegen bebouwing: 'Henschotermeer mag geen pretpark worden'

© Koos Dros
WOUDENBERG - De protesten tegen de bouw van meerdere gebouwen op het terrein van het Henschotermeer nemen toe. Inmiddels zijn er met behulp van twee petities al bijna 18.000 handtekeningen verzameld.
De huidige beheerder - familie Van de Lagemaat, tevens eigenaren van de naastgelegen camping Heijgraaf - wil samen met Kampeercentra YMCA meer faciliteiten voor recreatie op het terrein realiseren.Volgens eigen zeggen is dat om de kosten voor het onderhoud van het gebied te kunnen dekken. Er moet onder andere een kinderboerderij, een activiteitenhal en horeca komen die ook in de wintermaanden open kan blijven. Dat betekent dat er gebouwd gaat worden in de natuur, mits de gemeente Woudenberg dat toestaat.
Handtekeningen tegen bebouwing Henschotermeer

Petitie van de Partij voor de Dieren

"Precies daarom is dit het juiste moment om te laten horen dat dit geen goed idee is", zegt Jesseka Batteau. Zij is lid van de Partij voor de dieren in Woudenberg. "Sommigen zeggen dat we de petitie alleen maar zijn gestart omdat er in maart verkiezingen zijn, maar we doen helemaal niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Hier gaat het om een oproep aan de gemeente: doe er niet aan mee!"
De beheerders moeten de kosten voor het onderhoud van het gebied opbrengen
De beheerders moeten de kosten voor het onderhoud van het gebied opbrengen © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Batteau verwoordt waar veel omwonenden van het Henschotermeer het mee eens zijn: "In 2017 is het meer overgedragen aan de markt, het was altijd van de overheid. De uitbater heeft sindsdien een soort vrijbrief gekregen om het gebied te exploiteren. Terwijl er duidelijke afspraken liggen: In 2015 hebben de provincie Utrecht en de gemeentes Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg een samenwerkingsovereenkomst getekend waarin overlegd is dat ze een gezamenlijke visie op de ontwikkeling van het meer willen houden. Daarin is ook vastgelegd dat er zorg gedragen moet worden voor de natuur. Dat hele principe zie je op geen enkele manier terug in deze plannen. Daarom zijn we nu deze petitie gestart." Volgens Batteau is er ook geen transparantie en worden omwonenden niet meegenomen in de plannen.

'Handen af van ons Henschotermeer'

Ook omwonenden Lars en Heidi zijn een petitie gestart
Ook omwonenden Lars en Heidi zijn een petitie gestart © RTV Utrecht
Dat de bebouwingsplannen de poorten tot een uitbreiding van een soort vakantiepark openen, dat vinden ook Heidi Klumper en Lars Plooyer. Zij zijn via Facebook de petitie 'Handen af van ons Henschotermeer' gestart om de natuur van het meer voor iedereen toegankelijk te houden. Heidi Klumper: "Ik kom hier heel vaak, het is eigenlijk mijn tweede thuis, ik ga hier heel vaak hardlopen. En het is dus ook de vraag in hoeverre dat dan ook blijft, de vrije recreatie, om te kunnen wandelen bijvoorbeeld. We vinden de bouwplannen te grootschalig, er komt teveel schade aan de natuur. Ik snap wel dat er geld binnen moet komen om het te onderhouden, maar voor de natuur is het te veel. Veel bomen zullen worden gekapt. Zeker de omvang van de gebouwen die gepland staan - het is gewoon teveel."
Lars Plooyer is het met haar eens: "Er is een activiteitenhal van alleen al 2400 m2 gepland en de gebouwen hebben een nokhoogte van tien meter hoog. Blijft de recreatie nog zoals ie nu is? Dat je voor een redelijk bedrag naar binnen mag? Of wordt het een soort Centerparcs waar alles heel veel geld kost? Daarnaast trekt dat veel mensen aan en die moeten allemaal via deze weg hier binnen. De infrastructuur met maar één toegangsweg kan dat niet aan."
Het Henschotermeer is een geliefde plek in de wijde omgeving
Het Henschotermeer is een geliefde plek in de wijde omgeving © RTV Utrecht / Ulrike Nagel

Geen pretpark

De exploitant Mooi Meer BV laat in een reactie weten dat het zeker geen pretpark gaat worden en zegt dat de samenwerkingsovereenkomst met de gemeentes nog overeind staat. "Om ervoor te zorgen dat de waarde (natuur en recreatie) en kwaliteit van het gebied behouden blijft is in 2015 een ontwikkelkader vastgesteld. Dit ontwikkelkader is voor ons het uitgangspunt bij het opstellen van de ontwikkelplannen voor het Henschotermeer. Onze visie is vanzelfsprekend in lijn met die van landgoed Den Treek-Henschoten, het landgoed is immers de eigenaar. Het uitgangspunt was destijds geen commercieel pretpark van het Henschotermeer te maken. Wij kunnen u geruststellen, dat is het nog steeds. Ook bij ons heeft het natuurlijke karakter van de recreatieplas en van het gebied prioriteit. Felgekleurde glijbanen, huisjes aan het water, een hotel en een zwembad passen daar niet bij."
Ook de gemeente Woudenberg wil die zorgen in een reactie wegnemen. "Het uitgangspunt was destijds geen commercieel pretpark van het Henschotermeer te maken en dat is het nog steeds. Dit staat ook zo beschreven in het Ontwikkelkader dat in 2015 is vastgesteld voor het gebied. De plannen zoals die er nu liggen, passen binnen de voorwaarden die in het ontwikkelkader staan beschreven en voor een deel ook binnen het huidige bestemmingsplan.[...] Wij snappen de grote betrokkenheid en de oproep aan de gemeente om geen toestemming te geven voor de commercialisering en "verpretparking" van het gebied heel goed. Wij zien deze reacties dan ook als ondersteuning van het belang om de belevingswaarde van het gebied (en dat is de waterplas, met strand en het omliggende bos) in stand te houden en het Henschotermeer als dagrecreatie terrein een belangrijke rol te laten vervullen voor de brede omgeving.
Henschotermeer: vermaak in plaats van natuur?
Henschotermeer: vermaak in plaats van natuur? © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft onlangs besloten nog eens goed naar de overeenkomst uit 2015 te kijken en die te herijken. In een reactie uit de gemeente haar bezorgdheid, maar zegt ook dat het huidige plan op hoofdlijnen nog steeds bij de afspraken past: "Het is goed dat er nu een gebiedsvisie ligt voor het Henschotermeer. Nadat een betrokken, lokale ondernemer het beheer van het meer in 2017 heeft overgenomen, zagen wij uit naar de ideeën van deze ondernemer voor de ontwikkeling van het gebied. Het uitgangspunt was en is nog steeds om een aantrekkelijk en toegankelijk recreatiegebied van het Henschotermeer te maken. [...] Wij kijken uit naar de concrete plannen en de ondersteunende onderzoeken zoals op het gebied van natuur."

'Moet wel redelijk blijven'

Wat wordt er uiteindelijk gedaan met al die handtekeningen? Lars Plooyer: "Die printen we allemaal keurig uit en bieden ze aan de gemeente Woudenberg aan. Ik hoop natuurlijk dat die plannen dan worden bijgesteld. Tegen nieuwbouw en vooruitgang ben ik niet, maar het moet wel redelijk blijven. Pas die ideeën een beetje aan, het moet binnen de natuur passen."
Jesseka Batteau: "De gemeente Woudenberg beslist of het bestemmingsplan wordt gewijzigd. Nu is het Henschotermeer alleen bedoeld voor dagrecreatie, dat zou dan moeten veranderen in een verblijfsbestemming, want er staan ook appartementen en chalets gepland voor overnachtingen. Nu is het moment om er nog iets aan te kunnen doen. Want uiteindelijk zijn er overal al zoveel vakantieparken in Nederland - we kunnen straks onze natuurgebieden niet meer in. En de natuur komt in de verdrukking."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.