Cultuursector in opstand met Kapsalon Theater: 'Waarom wel naar de Ikea en niet naar het museum?'

Theaters zetten kappersstoelen klaar ter voorbereiding op Kapsalon Theater.
Theaters zetten kappersstoelen klaar ter voorbereiding op Kapsalon Theater. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - Voor culturele instellingen lijkt de maat vol. Afgelopen vrijdag kregen zij te horen dat ze nog steeds niet open mochten. Een bittere pil, zeker omdat kappers en winkels wél weer open mogen. "Het is niet langer uit te leggen, daarom komen we in opstand."
Waarom is de kapper wel open, maar het museum niet? Waarom waren de sportscholen dicht en de slijterij open - terwijl we de volksgezondheid in acht moeten nemen? Sommige coronaregels zijn steeds lastiger uit te leggen, gaf ook minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers afgelopen vrijdag toe tijdens de persconferentie. "Iedere keuze leidt tot punten waar het schuurt. We verwachten met dit pakket (de laatste versoepelingen, red.) al dat het aantal besmettingen stijl blijft oplopen. Dat betekent dat je op bepaalde momenten toch 'nee' moet zeggen."
Sommige gemeenten hebben al aangegeven te gaan handhaven op de actie. Zo laat de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma weten dat "demonstreren is toegestaan binnen de kaders van de Wet openbare manifestaties. Het openen van een instelling valt hier niet onder. Handhaving zal als dit aan de orde is op de gebruikelijke wijze opereren."

De burgemeester erkent dat het "een bittere pil is voor culturele instellingen dat zij nog steeds gesloten zijn, terwijl voor andere sectoren afgelopen weekend verlichting is gekomen" en dat financiële steun tekort schiet. "Mede namens mij heeft het Veiligheidsberaad gisteren bij het kabinet aangedrongen op sneller duidelijkheid voor onder andere cultuur en ruimhartiger steun."

De gemeente Zeist vindt het net als burgemeester Dijksma belangrijk dat er oog is voor ondernemers die het moeilijk hebben, en wil het gesprek met hen aangaan. Of er streng gehandhaafd gaat worden, kan Zeist nog niet zeggen.

Teleurstelling op teleurstelling

Sommige musea en theaters nemen met dat antwoord geen genoegen meer. Zij sluiten zich aan bij het zogeheten 'Kapsalon Theater', een initiatief van acteur Diederik Ebbinge en cabaretier Sanne Wallis de Vries. Bij verschillende culturele instellingen kunnen klanten zich bijvoorbeeld laten masseren of hun haar laten knippen, terwijl ze tegelijkertijd een theatervoorstelling of expositie kunnen bekijken. In de gemeente Utrecht doen twee instellingen mee aan de actie: Het Huis Utrecht en Villa Concordia. Andere deelnemers zijn Theater Aan de Slinger in Houten en Cultuurcentrum de Partner in Nieuwegein.
"Een massage is goed voor je, maar een voorstelling ook", zegt Marieke Bruinewoud van de Utrechtse theatergroep Aluin. Het theater van de groep is vandaag een masagesalon en speelt tegelijkertijd het stuk Bakchanten. "Het was de afgelopen tijd teleurstelling op teleurstelling. Het is een hele onzekere tijd, de meeste acteurs zijn zzp'er. Met deze actie willen we dat de culturele sector de aandacht krijgt die het verdient."

Sportschool in het museum

Bij Museum Speelklok, ook in Utrecht, hebben ze een soortgelijk idee bedacht. Maar in plaats van een massage hebben ze daar een geheel eigen invulling aan de sportschool gegeven, vertelt Ebelin Boswinkel. "We hebben de zwaarste orgels in het museum gezet. Het draaien aan zo'n orgel is heel zwaar en dat is dus een echte work-out. Op die manier kunnen mensen bij ons dus naar de sportschool."
Het is niet de enige ludieke actie die in dit museum wordt georganiseerd. Ook de tentoonstelling 'Toeval bestaat niet', die net voor de sluiting begon, is vandaag weer even te bekijken. "Dit is een interactieve tentoonstelling over toeval in de (mechanische) muziek aan de hand van de zelfspelende muziekinstrumenten van de geniale instrumentenbouwer Diederich Nicolaus Winkel", vertelt Boswinkel. "De winkels mogen natuurlijk open. En omdat de tentoonstelling van 'meneer Winkel' is, mag die ook open. Daarna gaan we weer keurig dicht hoor. We doen het puur om even van ons te laten horen."
De poster van het initiatief 'Kapsalon Theater'
De poster van het initiatief 'Kapsalon Theater' © Kapsalon Theater

Achteraan in de rij

Niet alleen in de stad Utrecht demonstreren culturele instellingen met dit soort ludieke acties. Zo houdt het Beauforthuis in Austerlitz een plantjesmarkt - "een ode aan natuur en cultuur" - en kun je bij theater Aan de Slinger in Houten je haren laten knippen én naar een theatervoorstelling kijken. "Wij vinden het niet meer uit te leggen dat je wel in de Bijenkorf en Ikea kan rondlopen, naar de kapper kan gaan en je nagels kan laten doen, maar niet naar cultuur kan kijken. We staan achteraan in de rij", zegt Bea Nederhoff.
Kappers in Houten ondersteunen die oproep. "We kregen spontaan van allerlei kanten contact met kappers die zich aanmeldden. Wij hebben ook gezegd dat we hen willen betalen - zij zijn zelf immers ook pas net open. Maar dat hoefde niet, ze willen ons steunen. Ontzettend lief natuurlijk. Daarom hebben we nu een digitale spaarpot, waar bezoekers zelf iets kunnen bijdragen. Het geld uit die spaarpot wordt verdeeld onder de kappers en de theaters."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.