Margreet bij Diergeneeskunde: over paardenmeisjes en waarom we nog steeds niet precíes weten hoe een paard loopt!

UTRECHT - Paardenmeisjes in de omgeving? Dat is niet zo gek. Paarden zijn populairder dan ooit! Sinds het begin van de coronapandemie is de verkoop van paarden en pony's met een kwart toegenomen. Dat maakt dat er op dit moment in Nederland ruim 3000 maneges en 450.000 paarden zijn. De liefde voor paarden is groot en de zorg is in Nederland op hoog niveau.
Bij Diergeneeskunde wordt de beweging van paarden onderzocht
Tweehonderd jaar geleden begon op een zolderkamer aan de Utrechtse Biltstraat de studie Diergeneeskunde. Drie docenten en een handjevol mannelijke studenten trapten af. Inmiddels is de faculteit uitgegroeid tot één van de toonaangevende opleidingen in de wereld met hun focus op onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg. Margreet is de komende weken te gast bij deze nog altijd énige studie Diergeneeskunde in Nederland.
Bij de 'Kliniek Paard' van de faculteit Diergeneeskunde worden dieren met complexe problemen uit het hele land - en ver daarbuiten - behandeld. Veel van die problemen zijn terug te voeren op de manier waarop het paard beweegt. Maar, hoe beweegt een paard eigenlijk?

Een normaal paard

Deze simpele vraag blijkt een veel complexer antwoord te hebben dan je denkt. De van oorsprong Portugese Filipe Serra Bragança leidt een onderzoeksteam dat onderzoekt hoe een 'gemiddeld' paard nu eigenlijk loopt. "Honderden jaren keken we gewoon naar de benen van een paard dat mank liep, logisch", legt Filipe uit. "Wat wij nu doen is heel veel paarden - enkele honderden - om de beurt beplakken met sensoren om in de computer vast te leggen hoé dat paard beweegt. Wat doen de benen, wat doet het bekken, wat doen schoft en hoofd bij iedere stap? Uiteindelijk weet je dan hoe een 'normaal' paard loopt."
Voor het bewegingsonderzoek wordt het paard beplakt met sensoren
Voor het bewegingsonderzoek wordt het paard beplakt met sensoren © RTV Utrecht
"En als je eenmaal weet hoe een 'normaal' paard loopt, dan kun je dus ook zien wat er ánders is aan een paard dat kreupel is!", vervolgt Filipe enthousiast zijn verhaal. En wat blijkt? "We kijken vaak naar de benen, terwijl belangrijke informatie om kreupelheid af te lezen aan het hoofd en het bekken te zien is!"
Op de universiteit worden vaak paarden met kreupelheid onderzocht
Op de universiteit worden vaak paarden met kreupelheid onderzocht © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.