Acties theaters en musea verlopen soepel, boa's beëindigen protest in Austerlitz

Het protest in het Beauforthuis moest al na een paar minuten stoppen.
Het protest in het Beauforthuis moest al na een paar minuten stoppen. © RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Ook in Utrecht hielden theaters en musea vandaag ludieke acties tegen de coronamaatregelen. Op de meeste plekken verliepen die zonder problemen. Wel moesten sommige protesten snel stoppen, omdat handhavers van de gemeente er een eind aan maakten.
Zoals in Austerliz. Daar opende podium het Beauforthuis de deuren voor een optreden van een handjevol muzikanten. De mensen die in het publiek zaten mochten meezingen. Daarmee werd het geen optreden voor publiek, maar een repetitie van een koor, zo redeneerde Beauforthuis-directeur Lidwien Vork.
"Cultuur staat helemaal onderaan het lijstje, het is een voetnoot bij de persconferenties." Terwijl Vork die woorden uitsprak tegenover de camera van RTV Utrecht, liepen twee boa's van de gemeente Zeist het pand binnen. Zij waren onverbiddelijk en maande het Beauforthuis met de actie te stoppen. Ze deelden een waarschuwing uit, en als het Beauforthuis niet zou stoppen zou een boete volgen. Directrice Vork schikte in, waardoor de koorrepetitie al met al slechts een handjevol minuten duurde.

Ook boa's bij museum Speelklok

Bij museum Speelklok in het centrum van Utrecht werd vanmiddag een 'workout' georganiseerd. Bezoekers konden zware orgels optillen; een knipoog naar de sportscholen die op dit moment wel open mogen. Ook bij Speelklok grepen handhavers snel in. "Toen heb ik gevraagd of de actie buiten voortgezet mocht worden", zegt museumdirecteur Marian van Dijk. "Dat vonden ze goed."
Verslaggever Lisanne Rutgers was bij het Beauforthuis, enkele minuten voordat het theaterprotest door twee boa's werd beëindigd.
Verderop in de stad, bij Villa Concordia, organiseerde theatergezelschap Aluin twee voorstellingen. Na de eerste voorstelling kregen de theatermakers van handhavers te horen dat ze tot uiterlijk 16.30 uur mochten doorgaan met de protestactie. De tweede voorstelling was precies om die tijd klaar.
"Het is allemaal heel vredig gegaan", zegt Marieke Bruinewoud van Aluin. "Iedereen was heel blij dat het weer kon, er was een goede sfeer." De theatermakers zetten tijdens de voorstelling een masseuse in. Een knipoog naar de massagesalons die op dit moment in tegenstelling tot de cultuursector wel open mogen.
Ik heb nergens gehoord over dat er moest worden ingegrepen of dat iemand vervelend is gaan doen tegen handhavers.
Richard Gerrits (boa-vakbond)
In heel Nederland werden vandaag acties gehouden onder de noemer 'Kapsalon Theater'. Cultuurliefhebbers konden een knipbeurt krijgen terwijl ze naar een voorstelling keken. De landelijke actie werd geïnitieerd door onder meer acteur Diederik Ebbinge en cabaretière Sanne Wallis de Vries. Zij organiseerden een protest in Amsterdam.
Ook boa-vakbond BOA ACP is tevreden. "Bij acties hoor ik normaal gesproken altijd wel dat het ergens uit de hand is gelopen jegens boa's", zei voorzitter Richard Gerrits. "Maar ik heb nu nergens gehoord over dat er moest worden ingegrepen of dat iemand vervelend is gaan doen tegen handhavers."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.