Koninklijk paard doet intrede bij 60-jarig jubileum De Paardenkamp

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
SOEST - In plaats van een slachthuis, een welverdiend pensioen voor paarden. Al 60 jaar biedt Stichting De Paardenkamp in Soest een fijne oude dag aan paarden en dat jubileum werd vandaag gevierd met de komst van een speciale nieuwe bewoner: een paard met blauw bloed.
De basis voor de stichting werd gelegd in 1962 toen meneer 't Hart een slachthuis binnenliep om voer te halen voor zijn huisdieren. Hij zag daar een paard staan. Kerngezond, maar klaar om geslacht te worden. 't Hart werd gegrepen door de situatie en besloot een rusthuis voor oude paarden op te zetten. ''Net als bij mensen heb je paarden die langer doorwerken en paarden die al eerder met pensioen moeten'', legt IJsbrand Muller van De Paardenkamp uit.
De Paardenkamp in Soest bestaat 60 jaar en dat wordt gevierd met de komst van een nieuwe bewoner
Vandaag wordt dus de 60ste verjaardag van de stichting in Soest gevierd en er zijn in al die jaren al veel verschillende paardenrassen voorbij gekomen. De oudste bewoner is op dit moment een 37-jarige shetlandpony. Eigenlijk geheel toevallig, maar goed getimed, krijgt de paardenboerderij er vandaag een bijzondere nieuwe bewoner bij: een voormalig koninklijk paard.
''Na ruim 12 jaar bij de Koninklijke Stallen heeft Mitch genoeg kilometers gemaakt'', vertelt oud-stalmeester Bert Wassenaar. Je kunt paard Mitch (en oud-stalmeester Wassenaar) kennen van Prinsjesdag: het enige witte paard dat de afgelopen jaren meeliepen in de stoet. Ook heeft prinses Amalia haar eerste wedstrijd gesprongen op de witte schimmel.
Op het moment dat Mitch vanuit de paardentrailer zijn intrek in zijn nieuwe verblijf doet gaan bij de huidige bewoners in de paddock meteen de oren spits naar voren. ''Dat wordt even wennen. Mitch is een paard met behoorlijk wat karakter en hij moet nog leren wat in deze kudde de rangorde is.'' Beheerder Muller denkt dat het allemaal goed zal komen: ''Het duurt altijd een paar dagen, maar ik denk dat hij zich hier snel thuis zal voelen.''
Eén van de shetlandpony's komt alvast even kennis maken met de nieuwe schimmel
Eén van de shetlandpony's komt alvast even kennis maken met de nieuwe schimmel © RTV Utrecht / Dion Balfoort
Als tip geeft Wassenaar het personeel van De Paardenkamp nog mee dat als je straks voorbij Mitch loopt, hij ''het heerlijk vindt als ie even een knuffel krijgt''. Aan persoonlijke aandacht zal geen gebrek zijn verzekerd Muller.
En aan aandacht van de paarden ook niet. Wanneer de andere bewoners uit de paddock terug naar de stal geleid worden, zijn er meerderen die alvast even bij Mitch het hoofd naar binnen steken. Altijd spannend, nieuwe buren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.