Tientallen antifascisten protesteren in centrum Utrecht

© RTV Utrecht
UTRECHT - In het centrum van Utrecht zijn vanavond tientallen mensen samengekomen om te protesteren tegen fascisme. De demonstratie was bedoeld als tegengeluid in reactie op het protest vorige week op de Utrechtse Maliebaan, waar actievoerders met een NSB-vlag zwaaiden.
Op de Neude stonden rond 19.30 uur naar schatting ongeveer honderd demonstranten. Ze hadden een spandoek met de tekst 'Utrecht tegen fascisme' opgehangen. Er waren speeches, muziek en ook kwamen enkele gemeenteraadsleden langs.
PvdA'er Hester Assen was één van hen. Ze noemt het 'afschuwelijk' dat vorige week een oranje-wit-blauwe vlag te zien was op de Maliebaan. "Dat maakt me heel boos en verdrietig. Dat dat gebeurt in de stad waar ik ben opgegroeid." De zogenoemde prinsenvlag zou volgens de memoires van NSB-leider Anton Mussert van de eerste dag van de Duitse bezetting tot in september 1944 aan de gevel van zijn hoofdkwartier aan de Maliebaan hebben gewapperd.
Het protest werd begeleid door enkele agenten. Er gebeuren geen ongeregeldheden. De demonstranten probeerden onderling afstand te houden met behulp van stippen op de grond.
Precies een week geleden was ook een protest in Utrecht. Tegenstanders van de coronamaatregelen liepen toen over de Maliebaan met een historisch beladen Prinsenvlag. Deze vlag wordt geassocieerd met extreemrechts gedachtegoed. Op de Maliebaan zat vroeger het hoofdkantoor van de NSB. De Prinsenvlag leidde tot zo veel boosheid bij antifascisten, dat zij besloten vanavond een tegendemonstratie te houden.

Ook protesten op andere plekken

Er waren vanavond op meer plekken demonstraties. In de Amersfoortse wijk Soesterkwartier, in Woerden en in Mijdrecht kwamen mensen samen om te protesteren tegen de in hun ogen onterechte coronamaatregelen. De actievoerders droegen spandoeken met teksten als 'Covid-vaccin = vergif' en 'Blijf van onze kinderen af, ze zijn geen experiment'. Voor zover bekend verliep de protesten in Amersfoort, Woerden en Mijdrecht zonder problemen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.