Soesterbergers bezorgd over asielopvang Kamp van Zeist: '700 is veel te veel voor dit dorp'

© Roel Breet / RTV Utrecht
SOESTERBERG/ZEIST - Inwoners van Soesterberg hebben vanavond hun zorgen geuit over de mogelijke komst van een opvang voor zevenhonderd asielzoekers in het Kamp van Zeist. Tijdens een 3,5 uur durende digitale bijeenkomst, georganiseerd door de gemeente, ging het vooral over het aantal op te vangen vluchtelingen. "Zevenhonderd is veel te veel voor dit dorp", vatte een inspreker de belangrijkste zorg samen.
Kamp van Zeist is in beeld gekomen als opvanglocatie nadat het ministerie van Justitie en Veiligheid half oktober dringend om extra noodopvangplekken vroeg. Door de vergrote instroom van vluchtelingen uit crisisgebieden zoals Afghanistan, een verhoogd aantal nareizigers en een beperkte uitstroom van statushouders vanwege de aanhoudende druk op de woningmarkt is er grote vraag naar extra opvanglocaties in Nederland.

Zeist bepaalt, maar Soest doet mee

Na onderzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zou Kamp van Zeist ook als opvanglocatie voor de lange termijn kunnen dienen. Volgens het orgaan zou op het terrein voor een periode van maximaal vijf jaar plek zijn voor zevenhonderd asielzoekers. Na drie jaar moet de opvang tussentijds geëvalueerd worden.
Omdat het voormalige militaire terrein op het grondgebied van de gemeente Zeist ligt, is het officieel ook die gemeente die bepaalt of en hoe het gebied ingezet wordt voor asielopvang. Maar Zeist trekt in dit dossier samen met de gemeente Soest op, omdat het terrein tegen Soesterberg aan ligt. Zodoende zouden veel Soesterbergers te maken krijgen met de gevolgen van asielopvang.

'Aantal wordt onderwerp van gesprek'

En daar zit ook meteen de angel. In Soesterberg wonen ongeveer zevenduizend mensen en een deel van haar inwoners, die wel voor opvang is, ziet een eventuele komst van zevenhonderd asielzoekers niet zitten. "Dat zou betekenen dat een op de tien Soesterbergers asielzoeker is. Dat is teveel", schetste een insprekende inwoner van Soesterberg. "Laten we dat in godsnaam naar rato doen", stelde een ander.
Dat kon op bijval van burgemeester Rob Metz rekenen. "Ik deel die zorgen", zei hij. "Wat mij betreft is de vraag zevenhonderd vluchtelingen, en ja, je kunt het altijd vragen. Ik zie het als basis voor een gesprek. Daar steunt u mij mee. Het aantal wordt onderwerp van gesprek."

Overlast

Een andere veelgehoorde zorg vanavond ging over de samenstelling van de asielzoekers die opgevangen zouden kunnen worden. Meerdere inwoners zouden het liefst gezinnen opvangen en alleenstaande mannen weren, omdat die laatste groep tijdens eerdere opvangperiodes voor overlast zou hebben gezorgd. De burgemeester gaf aan op de samenstelling een kleinere invloed te hebben. "Dat zijn discussies die we met het COA moeten voeren, maar ik zie ook dat gezinnen makkelijker integreren."
Metz stelde overigens dat de genoemde overlast in het verleden wel meeviel. "Natuurlijk zijn er incidentjes geweest. De meeste waren niet in Soesterberg, maar in het azc zelf. Ik heb uit de politierapporten nergens kunnen vaststellen dat er meer uitruk is geweest dan ervoor. Maar uiteraard zullen we zeer veel aandacht besteden aan perceptie van veiligheid."
Sommige inwoners vielen daarvan van hun stoel. "Tenenkrommend", noemde een van hen het. "Lastigvallen, brandjes stichten, zuipen en drugsgebruik in speeltuinen", was onderdeel van een opsomming van een inspreekster die zelf in het verleden voor het COA in Zeist zou hebben gewerkt. Op basis van de overlast en weinig prikkelende leefomstandigheden in het verleden lieten meerdere inwoners pertinent tegen de komst van de opvang te zijn.

Besluit valt 25 januari

Daarmee refereerden verschillende insprekers naar de eerdere keren dat Kamp van Zeist als opvanglocatie voor asielzoekers werd ingezet. Zo diende het kamp van eind 2015 tot de zomer van 2016 als noodopvang voor zo'n 650 asielzoekers. Ook heeft er een azc voor 367 asielzoekers gezeten, dat in het voorjaar van 2018 sloot.
De gemeente Soest belooft de zorgen van vanavond door te geven aan de gemeenteraad van Zeist. Die neemt 25 januari, volgende week dinsdag, een besluit over de komst van een opvanglocatie. Als de raad instemt, gaan de gemeenten Soest, Zeist en het COA met elkaar om tafel om tot een definitieve invulling van de locatie te komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.