Vrouw bij politieactie in Baarns woonwagenkamp gewelddadig door het lint, OM eist taakstraf

© Caspar Huurdeman
BAARN - "Vieze kankermongool, ik maak je dood als ik je tegenkom op straat. Ik maak je moeder en je kinderen dood!" Dat riep een 34-jarige moeder van vier kinderen tegen een agent die haar aanhield, nadat zij bij een politieactie in woonwagenkamp Zuiderlicht in Baarn over zijn voet was gereden. Volgens het Openbaar Ministerie reed zij eerst opzettelijk op de agent in en kon hij ternauwernood opzij springen.
Op woendagavond 30 december 2020 was een groot aantal agenten in het kamp aanwezig, vanwege een melding over illegaal vuurwerk. Toen de agenten dat inderdaad aantroffen, kregen zij volgens de officier te maken met veel geweld en gingen meerdere bewoners de agenten te lijf.

Dreigende situatie

Vanwege de dreigende situatie hadden politiemensen zich in linie opgesteld voor de ingang van het kamp. De vrouw reed met haar Renault Scenic op een van de agenten af, die opzij moest springen toen zij zijn stopteken negeerde. Zij kwam naast hem tot stilstand, maar reed vervolgens toch een stukje door. Daardoor reed zij met haar achterwiel over zijn voet heen.
Een andere agent trok de sleutel uit het contact en sleurde de vrouw uit haar auto om haar aan te houden. Maar zij bleef zich verzetten en klauwde met haar handen naar de ogen van de politieman. Die draaide zijn gezicht weg, maar liep wel schrammen vlak onder zijn ogen op.
Ik voelde wel een hobbeltje. Ik dacht eerst nog dat het die fucking chihuahua was, die daar rondliep. En toen kwam die lul met die voet.
Verdachte over overrijden voet van agent.

Geflipt

Volgens de vrouw was het aan het brute gedrag van de politie te danken dat zij door het lint was gegaan. Zij beweerde in de rechtbank dat zij niets van de politieactie in het woonwagenkamp had gemerkt en op weg was om met haar kinderen bij McDonalds te gaan eten. Bij de ingang wilde zij haar vriend oppikken, maar die was volgens haar om onduidelijke reden net in de boeien geslagen.
Toen zij om uitleg vroeg, zou de agent haar hebben uitgemaakt voor "trut" en zou zij van een andere agent zonder reden een tik hebben gekregen. Daardoor was zij "geflipt" en had zij geen idee meer wat zij daarna had gezegd en gedaan. "Dat trek ik gewoon niet. Ik bescherm me gewoon", verklaarde zij met een nerveus lachje.
Politieactie in Zuiderlicht
Politieactie in Zuiderlicht © Caspar Huurdeman
Agenten die in linie stonden, had de vrouw niet gezien. En ook merkte ze niet dat ze bij een agent over zijn voet was gereden. "Ik voelde wel een hobbeltje. Ik dacht eerst nog dat het die fucking chihuahua was, die daar rondliep. En toen kwam die lul met die voet", zei zij tegen de rechters. Zij had geen goed woord over voor de politie, die volgens haar zonder reden mensen in de boeien had geslagen, onder wie haar tienerdochter.

Als een dolle

Volgens de betrokken agent moest hij opzij springen om niet door de auto geraakt te worden. Toen hij de bestuurster een stopteken gaf, zou zij recht in zijn gezicht hebben gekeken en geen snelheid hebben geminderd. Het overrijden van zijn voet zou nogal pijnlijk zijn geweest. Het OM verdacht de vrouw eerst van poging tot doodslag, maar zwakte dat vandaag af tot poging tot zware zware mishandeling van beide agenten.
Daarnaast vindt het OM ook belediging, bedreiging en vernieling bewezen. De vrouw ging volgens getuigen als een dolle tekeer. "Ik maak hem af, dit is geen bedreiging maar een belofte", zou zij over een agent hebben geroepen. Een politieauto raakte beschadigd doordat zij woest tegen de motorkap stond te trappen.
Deze zaak laat weer zien wat voor gebrek aan respect er in onze samenleving voor hulpverleners bestaat. Je zou verwachten dat iemand met schaamte zou terugkijken, maar niet deze verdachte.
Officier van justitie

Gebrek aan respect

"Deze zaak laat weer zien wat voor gebrek aan respect er in onze samenleving voor hulpverleners bestaat. Je zou verwachten dat iemand met schaamte zou terugkijken, maar niet deze verdachte", vond de officier van justitie. De vrouw heeft na haar aanhouding drie dagen vastgezeten. Vanwege haar persoonlijke omstandigheden, hoeft zij van het OM niet terug naar de gevangenis.
De officier eiste 103 dagen cel, waarvan 100 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Zij moet zich laten behandelen voor haar agressieve buien, omdat zij volgens deskundigen door een stoornis niet met woede kan omgaan. Daarnaast wil het OM dat zij een taakstraf van 180 uur uitvoert en de mishandelde agenten 500 en 400 euro schadevergoeding betaalt.

Vrijspraak?

Haar advocaat vroeg de rechtbank om de vrouw vrij te spreken van pogingen tot zware mishandeling. Volgens hem had zij veel te langzaam gereden om de agent te kunnen verwonden en was er geen bewijs dat zij bij de andere agent had geprobeerd de ogen uit te drukken.
De rechtbank doet over twee weken, op donderdag 3 februari, uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.