Utrechtse strijdmuziekgroep Rapalje terug van weggeweest en opvallend actueel

UTRECHT - De Utrechtse straat- en strijdmuziekgroep Rapalje is na ruim dertig jaar terug. Eind jaren zeventig en in de jaren tachtig van de vorige eeuw kon je Rapalje bijna elke week wel ergens tegenkomen. Ze liepen al zingend en musicerend mee met de actievoerders bij talloze demonstraties en traden op bij manifestaties. Ze stonden ook vaak op de Stadhuisbrug van Utrecht. Fan van het eerste uur en later lid van Rapalje Ronald Veerman: "We zongen hele rake liedjes over tal van maatschappelijke onderwerpen, een beetje scherp, een beetje links. Als je Rapalje gezien had, trok je met dubbele energie de stad in.
De Utrechtse strijdliederengroep Rapalje zingt voor een betere wereld
De liedjes gingen heel vaak over de Dom en de Utrechtse wijken."Ton: "We zongen over de Catharijnesingel, een racebaan, over Hoog Catharijne." Maar ze brachten ook protestliedjes met titels als 'Neutronenbomlied', tegen de neutronenbom en de kruisraketten en 'Leve de huisjesmelker' over de woningnood en de krakers, en ook over werkomstandigheden. Ronald: "Het ging over dingen waarbij mensen in de knel kwamen." Zanger Ton van Vlijmen: "Wij vonden het leuk om acties op een muzikale manier te ondersteunen. Dingen die niet klopten, daar zongen we het liefst over. En als we zongen liep iedereen mee te zingen en dan liep je ook lekkerder."
"Als we zongen liep iedereen mee te zingen"
"Als we zongen liep iedereen mee te zingen" © Rapalje
Veel van de onderwerpen van toen zijn nog steeds actueel. En er zijn nieuwe onderwerpen bijgekomen, zoals het klimaat. Ronald: "Eigenlijk is het wel weer tijd om daar je stem over te verheffen. En dan niet op social media, want dat blijkt een giftig effect te hebben. Maar proberen mensen samen te krijgen rond een bepaald thema, en een positief gevoel te geven dat het wel vooruit kan. En daarvoor is muziek nog steeds het beste middel wat ons betreft."
"Het is weer tijd om je stem te verheffen, en daarvoor is muziek nog steeds het beste middel"
"Het is weer tijd om je stem te verheffen, en daarvoor is muziek nog steeds het beste middel" © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Zoals vroeger de straat op, gaan ze niet meer. Ronald: "Het demonstreren is problematisch geworden. Je houdt het bijna niet meer vreedzaam, of dat het over een doel gaat. Het lijkt wel of het allemaal over verschillende ikjes gaat. Demonstraties worden vaak gekaapt door mensen met verkeerde bedoelingen."

Dor Hout

De onderwerpen haalden ze ondermeer uit de krant en uit wat er om hen heen gebeurde. Zo doen ze het nu weer. Ton: "We zingen nu een nieuw nummer over de sorrycultuur van het vorige kabinet, over weer een excuus. Toch maar weer de gaskraan open en de mensen aan hun lot overlaten. En er waren mensen die tijdens de pandemie dachten: die oudjes laat die maar als eerste gaan. Maar nee... Daar hebben we ook een liedje over gemaakt, 'Dor Hout'."
En dus spelen ze binnenkort met de voorstelling 'Rapalje 2.0 het is weer tijd' in het Torenlaantheater in Zeist (29 januari of 23 april, afhankelijk van de coronamaatregelen) en Zimihc in Utrecht (27 februari) met oude en nieuwe nummers. En nog even maatschappelijk betrokken als toen.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.