Veerkrachtige Utrechtse cultuursector volop in de prijzen bij IJzeren Podiumdieren

© Bart Heemskerk
UTRECHT - Utrecht is gisteren volop in de prijzen gevallen bij de uitreiking van de IJzeren Podiumdieren. Dat zijn de jaarlijkse vakprijzen voor poppodia en popfestivals. Het festival Le Guess Who? ging met een award naar huis, net als TivoliVredenburg. Ook was er een onderscheiding voor directeur Jeroen Bartelse van TivoliVredenburg en Willem Westermann. Beiden hebben zich de afgelopen periode ingezet als crisismanager in coronatijd, onder meer voor de Taskforce culturele en creatieve sector.
De IJzeren Podiumdieren worden jaarlijks uitgereikt tijdens Eurosonic Noorderslag, een festival in Groningen. Vanwege corona was de prijsuitreiking dit jaar digitaal te volgen.

TivoliVredenburg - Studio Pandora / Walk the Line

Tivoli kreeg een IJzeren Podiumdier voor de speciale programma's die het muziekgebouw ontwikkelde in coronatijd. Een daarvan was Walk the Line: groepen bezoekers kregen een twee uur lang durende corona-proof tour door het gebouw. Onderweg kwamen ze door de verschillende zalen, waar ze getrakteerd werden op een concert. Het andere concept was Studio Pandora: een deels online en deels offline podium voor vooral startende en vaak lokale talenten.
Volgens de jury wist TivoliVredenburg met een enorme drive en betrokkenheid een slim programma te ontwikkelen en werden publiek en artiesten samengebracht onder moeilijke omstandigheden.

Le Guess Who?

Festival Le Guess Who? draait al flink wat jaren mee in Utrecht. De afgelopen twee jaar moest de organisatie zich, net als andere festivals, aanpassen aan de coronamaatregelen. De jury oordeelt dat Le Guess Who? breed en internationaal bleef programmeren, ondanks dat de logistieke puzzel ingewikkelder was dan ooit.
"Het resultaat was een veelzijdig programma dat ingegeven door de omstandigheden sinds twee jaar ook online en dus op nog meer plekken in de wereld te volgen was. De veer- en verbeeldingskracht van het team dwingen enorm veel respect af met als climax het omgooien van het hele festival naar de nieuwe maatregelen, midden in het festivalweekend", oordeelt de jury.

Jeroen Bartelse en Willem Westermann

Vanwege het afgelopen bijzondere coronajaar, werden er dit jaar ook prijzen gegeven aan mensen die zich hebben ingezet voor de live popsector tijdens de coronapandemie. Jeroen Bartelse van TivoliVredenburg kreeg een award "voor het vele en goede crisismanagement werk dat hij voor de gehele culturele en creatieve sector verricht". Bartelse was de afgelopen periode naast directeur van Tivoli ook woordvoerder van de Taskforce culturele en creatieve sector.
Bij die taskforce is ook Willem Westermann lid. Ook hij werd onderscheiden voor zijn werk. Volgens de jury vanwege zijn "vele en goede crisismanagement werk dat hij met name de festival- en evenementenindustrie verricht. Samenwerking met podia en grote publieksevenementen (bijvoorbeeld sport) wordt daarbij niet geschuwd." Westermann is verder betrokken bij de Vereniging van Evenementenmakers en Alliantie van Evenementenbouwers.
Anders dan in voorgaande jaren werd er dit jaar geen prijs uitgereikt voor "De beste van 2021". Vanwege de coronaomstandigheden werd in plaats daarvan aan leden gevraagd welke organisatie of welk project een extra eerbewijs verdiende. Op de voorgedragen organisaties en projecten werd niet gestemd door leden, maar twaalf externe deskundigen bepaalden uiteindelijk wie de prijs zouden krijgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.