Gemengde gevoelens bij de horeca en teleurstelling in het theater: dit zijn de reacties op het gelekte OMT-advies

© Tobias Bos
PROVINCIE UTRECHT - De horeca en de cultuursector reageren gemengd op het gelekte OMT-advies van vandaag. Daarin adviseert het OMT om die branches weer tot 20.00 uur open te laten gaan onder strenge voorwaarden. Dinsdag maken premier Rutte en minister Kuipers van Volksgezondheid in een persconferentie bekend of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren.
"Het is dubbel", verzucht Marco Terlou van Grand Café Lebowski in Utrecht. "We zijn uiteraard blij dat we weer iets mogen gaan doen." Maar hoe blij precies is nog afhankelijk van de sluitingstijd die het kabinet oplegt. "Er wordt ook gespeculeerd dat we misschien tot 22.00 uur open mogen blijven. Daar zou ik goed mee kunnen leven. Maar 20.00 uur is voor ons als zaak die het moet hebben van de nacht wel echt te vroeg."
Of het kabinet met deze versoepeling gehoor gaat geven aan alle acties die de afgelopen week plaatsvonden in de gesloten sectoren durft Terlou niet te zeggen. "Dat is misschien wel een deel van de verklaring. Maar de druk op de samenleving is zo groot momenteel, dat het kabinet eigenlijk niet anders kan. Ook als we naar onze buurlanden kijken is de situatie hier eigenlijk niet meer uit te leggen."
Eric Belluz van café De Kroeg in Oudewater vindt het in ieder geval fantastisch dat hij weer open mag, ook al is het misschien maar tot 20.00 uur. "Beter iets dan niets." Bovendien is in het verleden al gebleken dat zijn klandizie gewoon meebeweegt met de sluitingstijd. "Dan beginnen ze in het weekend al om 13.00 uur in plaats van om 17.00."

Financieel niet haalbaar

Het gebrek aan duidelijkheid steekt nog wel bij de Koninklijke Horeca Nederland. "We weten nog niet wat de nieuwe regels precies zijn en wanneer ze ingaan", aldus Jan Hagenouw, van de Utrechtse afdeling van de branchevereniging.
"We vroegen vorig weekend om duidelijkheid, zodat we ons konden voorbereiden, maar dat is opnieuw niet gebeurd. Dat is wel teleurstellend." Horacazaken hebben tijd nodig om te zorgen dat de keuken en de bar gereed is, en dat alle koelkasten goed gevuld zijn, benadrukt de voorzitter.
In theater De Speeldoos heerst vooralsnog teleurstelling. "Als we tot 20.00 uur open mogen dan gaat er niemand komen", stelt directeur Tom van der Poel. "Als het dan ook nog eens op anderhalve meter moet dan is dat financieel gewoon niet haalbaar." Daarom pleit hij er al maanden voor om de cultuursector tot 22.00 uur te openen. "Dan is het tenminste nog een beetje te doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.