Optreden vermomd als koorrepetitie in Theater de Speeldoos in Baarn: 'Oefenen mag'

Dri3man en De Vaandeldragers
Dri3man en De Vaandeldragers © RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
Baarn - Noem je theaterpubliek een koor en je hebt een optreden, dachten de muzikanten van Dri3man. Het zangtrio stond vandaag weer op het podium van Theater de Speeldoos in Baarn. "Toen we Mark Rutte tijdens de persconferentie hoorden zeggen dat oefenen mag, wisten wij: hier gaan we wat mee doen."
Voor de gelegenheid bestaat het publiek vandaag uit een 'koor' dat samen met de artiesten van Dri3man het optreden omdoopt tot een openbare repetitie. 94 mensen reageerden vrijwel direct op de oproep vanuit Dri3man en Theater de Speeldoos om je aan te melden als koorlid. De kaartjes kosten niets.
Optreden vermomd als koorrepetitie in Theater de Speeldoos in Baarn: 'Oefenen mag'
Een beetje rebellie past de muzikanten van Dri3man wel. Het vrolijke drietal is de afgelopen jaren vaak flink chagrijnig geweest, aangezien er niet kon worden opgetreden. "We zijn murw zo langzamerhand", zegt pianist en vocalist Nick Bult. "De cultuursector heeft er nogal last van dat onze cultuurminister niet aanwezig is, want die was bezig met de aankoop van een schilderij."
Bult baalt enorm dat de staat 150 miljoen uitgaf aan 'De Vaandeldrager', een schilderij van Rembrandt. De muzikant voelt zich in de steek gelaten. "Financieel gaat het slecht, maar emotioneel nu goed, want we hebben heel veel zin in deze middag", zegt Bult.

De Vaandeldragers

De ergernis over het schilderij leidde uiteindelijk tot een naam voor het koor dat zich voor één middag heeft verzameld. 'De Vaandeldragers', heet het gezelschap. "Dat vonden we wel toepasselijk", aldus de artiesten.
Het publiek, pardon, koor, geniet met volle teugen. "Ik heb het enorm naar m'n zin" zegt Anneke Steehouwer die toevallig ook daadwerkelijk lid is van een koor. "Zo laten we zien dat dit veilig kan."
Tussen het publiek zit Tom van der Poel, de directeur van Theater de Speeldoos. Hij geniet met volle teugen. "Mijn hart slaat 120 op dit moment", zegt hij. "Natuurlijk is het een ludieke actie, maar we willen vooral laten zien dat cultuur serieus genomen moet worden. Dat is nu niet het geval, is mijn stellige indruk."

Handhaven

Ludieke actie of niet, de gemeente Baarn kan niet anders dan handhaven. Het scheelt dat de burgemeester van tevoren op de hoogte was, Van der Poel heeft de actie bij hem aangekondigd.
De boa die een kijkje komt nemen wordt dan ook hartelijk ontvangen met gezang. "Open, open, open moet het zijn", zingt Dri3man met koor De Vaandeldragers. Een korte controle blijkt voldoende. Het koor houdt anderhalve meter afstand en "als het zo blijft zijn wij ook de moeilijkste niet", zegt de boa.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.