Na twee jaar weer scholen bekroond met titel 'excellent'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Vanaf vandaag mogen nog eens 55 scholen en schoolsoorten zich 'excellent' noemen, heeft de Inspectie van het Onderwijs bekendgemaakt. In de provincie Utrecht zijn dat er twee. Onder meer vanwege schoolsluitingen in de coronacrisis werd de beoordeling van scholen meerdere malen uitgesteld. De laatste uitreiking was in januari 2020.
De 2e Van der Huchtschool in Soest en de SBO Michaëlschool uit Amersfoort kregen nu het predikaat en houden dat tot 2025, als alles goed blijft gaan op beide basisscholen.
Scholen die het predicaat 'excellent' willen krijgen, moeten zich daar zelf voor aanmelden. Hun profielen worden beoordeeld door een onafhankelijke jury die op bezoek komt en ook gesprekken voert met de school. Als de titel wordt toegekend, betekent dit dat de school onderwijs biedt van goede kwaliteit en uitblinkt met een specifiek profiel. De scholen mogen het predicaat drie jaar dragen.

Tien in Utrecht

In totaal zijn er nu 196 scholen en schoolsoorten in Nederland die zich 'excellent' mogen noemen volgens de inspectie. In de provincie Utrecht zijn dat er tien, eentje minder dan twee jaar geleden. Van sommige scholen is het predikaat inmiddels weer verlopen en hebben ze het ook niet opnieuw aangevraagd. Met het traject Excellent Scholen wil de inspectie de onderwijskwaliteit in Nederland verbeteren.
Er bestaat overigens ook wel weerstand tegen de toekenning van het predikaat. De PO-raad, de sectororganisatie voor het basisonderwijs, noemde het eerder al eens 'een arbitrair systeem'. Scholen moeten de toetsing zelf aanvragen en er zijn ook ministens zo excellente scholen die daar geen zin in hebben. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) in Utrecht vindt daarnaast dat de mening van de leerlingen ontbreekt bij de waardering van de scholen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.