Labs bereiken maximale capaciteit coronatests, GGD waarschuwt dat wachttijd oploopt

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De laboratoria die vaststellen of een getest iemand corona heeft, hebben hun maximale capaciteit bereikt. Dat betekent dat er niet meer mensen getest kunnen worden dan nu al gebeurt. De GGD waarschuwt dat je langer moeten wachten als je een testafspraak wilt maken. Later deze week moet er weer meer ruimte komen.
Afgelopen week nam de GGD een recordaantal van 950.000 coronatesten af, op de verschillende testlocaties in het land. Ook in onze regio was het druk. Op verschillende plekken ontstonden lange rijen, zoals bij de Jaarbeurs in Utrecht.
En de piek is nog niet voorbij: vanmorgen werd het telefoonnummer van de GGD voor testafspraken 390.000 keer gebeld. Vorige week stond de teller op datzelfde tijdstip nog op 80.000. De GGD heeft al meer mensen ingezet om alle telefoontjes te kunnen beantwoorden.
Maar de laboratoria kunnen niet nog meer testen verwerken dan ze nu al doen. Hun maximale capaciteit ligt op 150.000 testmonsters per dag, en die grens is bereikt. De GGD zegt dat afspraken daardoor nu niet meer direct ingepland kunnen worden, wat betekent dat je wat langer moet wachten als je je wilt laten testen.

Commerciële aanbieders gaan helpen

Eind deze week moet er meer ruimte komen: commerciële aanbieders gaan de GGD'en dan helpen. Het gaat om testers die zijn aangesloten bij de Stichting Open Nederland. Deze aanbieders gebruiken een antigeentest die is goedgekeurd door het RIVM.
Hoeveel extra testen er straks afgenomen kunnen worden met hulp van die commerciële aanbieders, is nog onduidelijk. Stichting Open Nederland is in kaart aan het brengen welke locaties mee willen doen én geschikt zijn. "Omdat je risicogericht gaat testen, op mensen die symptomen hebben en niet op mensen die een avondje uit willen, moet de locatie groter zijn. Daar moeten de ingang en de uitgang van elkaar gescheiden zijn. Bovendien moeten de testaanbieders worden aangesloten op het afsprakenportaal van de GGD, en de privacy moet goed geregeld zijn", legt een woordvoerder uit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.