Horeca en cultuur weer open tot 22.00 uur: 'Wij zijn er klaar voor!'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Het kabinet wil de horeca, cultuur en een deel van de evenementen heropenen. Het plan is om de horeca en cultuur tot 22.00 uur 's avonds te openen onder voorwaarden. Evenementen waarbij je kunt zitten mogen ook weer doorgaan, zo zeggen bronnen in Den Haag. Morgen wordt hierover een besluit genomen.
Voor toegang tot een restaurant of theater zal volgens de NOS 3G weer gaan gelden: je moet je vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen, of een negatieve test. Wie rondloopt moet een mondkapje op.

Heerlijk

Wat de voorwaarden ook mogen zijn, kroegbaas Kris Besselse van café de Potdeksel in Utrecht staat te popelen. "Ik heb gehoord dat het woensdag weer mag en dan sta ik er ook. Wij zijn er helemaal klaar voor." Deze laatste lockdown deed op de een of andere manier sociaal nog net iets meer pijn, zegt hij. "Ik kan niet wachten op woensdag. Iedereen weer zien. Heerlijk."
Ook de Nederlandse Politiebond noemt de opening van de horeca 'goed nieuws'. Het zou vanuit veiligheidsperspectief een goede stap zijn, zegt voorzitter Jan Struijs. "De mensen zoeken een uitlaatklep en dat uit zich nu in illegale feestjes. We krijgen steeds meer meldingen van ruzies die uit de hand lopen." Een versoepeling van de coronamaatregelen gaat volgens hem 'echt helpen'.

Naar het stadion en het theater

Voor evenementen binnen met een verplichte zitplaats gaat een limiet gelden van 1250 bezoekers, buiten mag het met maximaal een derde van de capaciteit. Dus ook bij sportwedstrijden is publiek weer welkom. FC Utrecht zou zo een derde van stadion Galgenwaard kunnen vullen. De eerstvolgende thuiswedstrijd is 5 februari, tegen Cambuur.
Ook dierentuinen en andere zogenoemde doorstroomlocaties mogen waarschijnlijk weer open. Festivals en andere ongeplaceerde evenementen nog niet. De nachthoreca evenmin.

Inloopsysteem

Er wordt nog gekeken of er misschien een zogenoemd inloopsysteem ingevoerd zal worden voor de cultuursector. Dat zou betekenen dat gelegenheden tot 20.00 uur mensen mogen binnenlaten, die dan om 22.00 uur weer buiten moeten staan. Zo'n systeem zou in de horeca om praktische redenen niet ingevoerd worden.
Ook zullen de quarantainemaatregelen voor scholen versoepeld worden, onduidelijk is nog hoe precies.

Burgemeesters enthousiast

Burgemeesters hebben enthousiast gereageerd op het uitgelekte plan om de horeca en cultuursector tot 22.00 uur te openen. Dat bleek vanavond bij het Veiligheidsberaad, waar de burgemeesters samenkomen die voorzitter zijn van de 25 veiligheidsregio's.
"De bevolking snakt ernaar", zei de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma. Zij denkt, net als een aantal andere burgemeesters, dat voor een aantal sectoren 22.00 uur lastig blijft en pleit voor flexibiliteit. De tap dichtdraaien in een kroeg is makkelijker dan een voorstelling die nog loopt af te breken. "Sectoren moeten hun werk kunnen doen waarvoor ze zijn. Maar ook een voetbalwedstrijd bijvoorbeeld duurt normaal gesproken net iets langer dan 22.00 uur", zei de burgemeester van Leeuwarden.
Vorige week deden burgemeesters nog een noodkreet in de Volkskrant. Ze schreven dat de logica in het coronabeleid zoek was en riepen op de noodzaak van de maatregelen te heroverwegen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.