Soest doet 'indringend beroep' op Zeist: heroverweeg komst 700 vluchtelingen Kamp van Zeist

SOEST/ZEIST - Soest doet een dringende oproep aan buurgemeente Zeist om nog eens heel goed na te denken over de plannen voor de opvang van zevenhonderd vluchtelingen op Kamp van Zeist. Vanavond praat de raad van Zeist hierover. De buren in Soest willen dat de plannen worden aangepast en hebben daarom een brief en een videoboodschap gestuurd.
Zeist wil vluchtelingen opvangen op voormalig militairterrein Kamp van Zeist. In de plannen wordt gesproken over maximaal zevenhonderd vluchtelingen voor een periode van maximaal vijf jaar.
Het naastgelegen Soest staat hier niet om te springen. Vooral Soesterberg maakt zich zorgen; Kamp van Zeist ligt aan de rand van dit dorp.
Hoewel het college van burgemeester en wethouders van Zeist al heeft ingestemd met de komst van vluchtelingen, kan er nog wel met het COA gesproken worden over de invulling. Dat is dan ook waar Soest hoop op gevestigd heeft.
Te veel
Soest wil vooral dat het aantal vluchtelingen dat in de opvang komt naar beneden wordt bijgesteld, bleek eerder al. In de brief aan Zeist benadrukt de gemeente nog eens dat inwoners niet principieel tegen de komst van vluchtelingen zijn, maar dat zevenhonderd te veel is voor een dorp als Soesterberg.
"Op een inwonertal van iets meer dan zevenduizend is het onwenselijk om zoveel vluchtelingen op te vangen." Soest noemt tweehonderd of tweehonderdvijftig een beter aantal. "Om niet alleen de sociale samenhang tussen de vluchtelingen, maar ook tussen de vluchtelingen en de begeleiding binnen de opvanglocatie en de contacten met de samenleving te bevorderen."
'Geen draagvlak voor veilige landers'
Verder vraagt Soest of er afgesproken kan worden dat er vooral gezinnen in de opvang komen. In 2015 werden in Zeist ook al vluchtelingen opgevangen. Volgens inwoners was er toen flinke overlast, van met name mensen uit wat de overheid 'veilige landen' noemt. "Door de eerdere ervaringen en bijbehorende overlast van een kleine groep veilige landers, maar ook door de nieuwsberichten over Ter Apel, Budel en Overloon is er geen draagvlak voor opvang van deze veilige landers", schrijft Soest aan Zeist.
Ook wil Soest dat er niet pas na drie jaar wordt geëvalueerd hoe het loopt met de opvang. "Wij willen dat er jaarlijks een evaluatie wordt gehouden, zodat elke keer kan worden afgewogen of de gestelde tijdsduur van vijf jaar nog steeds realistisch en wenselijk is. Daarbij willen wij de mogelijkheid opnemen om tussentijds de overeenkomst te ontbinden."
Natuur
Tot slot wil Soest dat als de opvangperiode in het kamp is afgelopen, het terrein zo snel mogelijk wordt teruggegeven aan de natuur, zoals eerder ook beloofd was. "Wij willen onze inwoners de garantie kunnen bieden dat dit gebied direct na afloop van de opvangperiode vergroend wordt."
Of Zeist zal luisteren naar de punten van Soest, zal vanavond blijken als er in de gemeenteraad van Zeist gesproken wordt over het onderwerp. Als de raad ook instemt, kunnen de eerste mensen al vanaf 1 april worden opgevangen in nieuw te plaatsen tijdelijke units. Het kamp deed eerder dienst als noodopvanglocatie, maar toen het opvangorgaan die na anderhalf jaar weer sloot, werden de gebouwen afgebroken.