Kabinet beslist over nieuwe versoepelingen, vier miljoenste besmetting verwacht

PROVINCIE UTRECHT - Op de dag dat premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers naar verwachting nieuwe versoepelingen bekend zullen maken registreert het RIVM in Bilthoven vrijwel zeker de vier miljoenste positeve test sinds de coronapandemie Nederland bereikte. De ziekenhuiscijfers lijken stabiel, al valt wel op dat het aantal ziekenhuisopnames onder jongeren nog niet eerder zo hoog is geweest. Een overzicht van adviezen en cijfers die de regering vandaag tegen elkaar moet afwegen.
Premier Rutte en minister Kuipers bij de vorige persconferentie.
Premier Rutte en minister Kuipers bij de vorige persconferentie. © ANP
Het kabinet neemt vandaag besluiten over veranderingen in de corona-aanpak. Uit wat inmiddels over de plannen naar buiten is gekomen is al wel duidelijk geworden dat de cultuursector en de horeca waarschijnlijk mogen versoepelen. Vanavond maken Rutte en Kuipers tijdens een nieuwe persconferentie ook bekend of er weer publiek bij sportwedstrijden wordt toegelaten.

'Klaar mee'

Microbioloog Marc Bonten van het UMC Utrecht zei vanmorgen op Radio M Utrecht dat de druk op het kabinet om te versoepelen enorm is, en dat het jongste advies van het OMT waar hij lid van is daar ook veel ruimte voor biedt. "Ik ben benieuwd wat het kabinet ervan overneemt en of ze misschien iets verder durven te gaan. We zijn er allemaal klaar mee en dat begrijpt ook iedereen."
Microbioloog Marc Bonten: 'De druk om te versoepelen is gigantisch'
Na de snel stijgende besmettingscijfers voorziet de microbioloog in de toekomst ook een forse daling. "We krijgen komende tijd, zeker met nieuwe versoepelingen, ongelooflijk veel infecties voor de kiezen. Op een gegeven moment zijn we als bevolking zo goed beschermd - omdat zoveel mensen gevaccineerd zijn en een booster hebben, en zoveel mensen een infectie hebben doorgemaakt - dat er te weinig mensen zijn die nog besmet kunnen raken. Maar we weten niet precies waar dat punt ligt."

Quarantaineregels voor kinderen

Het Outbreak Management Team heeft het kabinet aangeraden om ook de quarantaineregels voor kinderen tot en met 12 jaar wat meer los te laten. Als die dichtbij iemand zijn geweest die besmet is met het coronavirus zouden ze elke dag een zelftest moeten doen, maar hoeven ze niet meer in quarantaine, aldus het OMT.
Kinderen van 13 tot 18 jaar zouden de keuze moeten krijgen om in quarantaine te gaan. Die zou dan vijf dagen moeten duren of kunnen stoppen wanneer een GGD-test negatief uitvalt. De regel dat hele schoolklassen naar huis gaan als er meer dan drie besmettingen zijn komt als het aan het OMT ligt te vervallen.
Radio M Utrecht: Schooldirecteur blij met verwachte versoepelingen

Eén sluitingstijd

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad hebben gisteravond in Utrecht het kabinet opgeroepen om bij het versoepelen van de coronamaatregelen één algemene sluitingstijd voor alle sectoren aan te houden. Volgens het beraad communiceert dat makkelijker en voorkomt dat discussies die je wel zou krijgen bij wisselende eindtijden.
Later deze week volgt een overleg over carnaval met de minister en met een aantal regio's met 'openluchtcarnavals'. "De horeca is open, er zijn geen evenementen, hoe doe je dat dan? Daar moeten wij een oplossing voor verzinnen", stelt voorzitter Hubert Bruls.

Vier miljoen besmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in Bilthoven maakt vanmiddag bekend hoeveel mensen afgelopen week in Nederland positief zijn getest. Zeker is dat in iets meer dan een maand tijd een miljoen besmettingen aan het licht is gekomen. Het totaal stond gisteren op 3.954.299 positieve tests. Zeker 21.219 mensen is bekend dat ze aan een corona-infectie zijn gestorven. Mensen die zijn genezen of overleden zonder dat het virus bij ze is gevonden tellen niet mee in deze cijfers, waardoor het daadwerkelijke aantal besmettingen zeer waarschijnlijk hoger ligt.
Als er vandaag, op dag 699 van de epidemie, nog eens 45.702 nieuwe meldingen bij komen passeert Nederland in recordtempo de grens van 4 miljoen aangetoonde coronabesmettingen sinds het eerste geval op 27 februari 2020. De miljoenste positieve test werd na bijna een jaar geregistreerd. Daarna duurde het acht maanden voor de 2 miljoen werd gepasseerd. Drie maanden later, in december 2021, noteerde het RIVM alweer de 3 miljoenste besmetting.

Niet meer bij te houden

Inmiddels is de coronagolf niet meer bij te houden, zeggen de GGD'en. Meer mensen testen dan er nu in de rij staan lukt niet en de computersystemen kunnen de hoeveelheid positieve uitslagen niet verwerken. Daardoor geeft het weekcijfer dat vanmiddag bekend wordt gemaakt geen volledig beeld. Het RIVM loopt enkele tienduizenden gevallen achter op de werkelijkheid.
Zondag en maandag kwamen er 65.000 besmettingen aan het licht, terwijl er nog zo'n 46.000 positieve tests nog niet formeel zijn geregistreerd. Mogelijk zijn afgelopen week dus 400.000 mensen besmet geraakt, ongeveer één op iedere veertig Nederlanders.

Meer 30-minners in ziekenhuis

Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen is de afgelopen week waarschijnlijk gelijk gebleven of heel licht gedaald. Vorige week waren in zeven dagen tijd 647 mensen in een ziekenhuis opgenomen, van wie 94 op de intensive care. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding merkt wel op dat de instroom van coronapatiënten onder de 30 jaar in ziekenhuizen nog niet eerder zo hoog is geweest als nu. De stijging is zichtbaar op de verpleegafdelingen.
Afgelopen weken werd al wel duidelijk dat veel jongeren, met name die van 18 tot 24 jaar, het virus oplopen. In die groep is het aantal ontdekte besmettingen met 3.000 op elke 100.000 liefst zes keer zo hoog als onder de zestigers, en zelfs veertien keer zoveel als onder de zeventigers. Of de stijgende ziekenhuisopnames onder jonge mensen nu verklaard kunnen worden door de recent enorm toegenomen besmettingen onder 30-minners moet nog blijken. Het is bijvoorbeeld nog niet bekend in welk deel van deze groep de opnamecijfers zijn gestegen. Het LCPS, dat dagelijks rapporteert over de coronacijfers van ziekenhuizen, hoopt er over een paar dagen duidelijkheid over te kunnen geven.
Later op de dag meldt het RIVM ook de stand van de boostercampagne. Het tempo van de vaccinaties neemt af. De meest recente cijfers zijn van eind vorige week. Toen hadden ruim 7,8 miljoen volwassenen zo'n oppepprik gekregen. Dat komt neer op zo'n 55 procent van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.