Treinen vorig jaar vaker vertraagd, vooral op stations Utrecht en Amersfoort

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - "De intercity naar ... vertrekt over 10 minuten." Wie geregeld de trein pakt, kan deze zin wel dromen en weet: het betekent dat je trein vertraging heeft. Treinreizigers op de stations Utrecht Centraal en Amersfoort Centraal hoorden de omroeper dit het vaakst zeggen afgelopen jaar, want deze stations scoren hoog op de landelijke lijst van stations met de meeste vertragingen. Dat blijkt uit gegevens van rijdendetreinen.nl, dat alle vertragingen van minstens 10 minuten bijhoudt.
Landelijk gezien stonden treinreizigers vorig jaar vaker te wachten op een trein met vertraging dan een jaar eerder. Uit de cijfers blijkt dat er 4.150 gevallen waren waarbij een trein tenminste 10 minuten vertraging had. Een jaar eerder waren dat er 3585. Het aantal storingen is nog altijd minder dan voor de coronacrisis: in 2019 hadden reizigers nog met 4.639 storingen te maken.
Rotterdam Centraal had vorig jaar het vaakst met treinstoringen te maken (421), daarna volgen Schiphol Airport (314) en Utrecht Centraal (308). Ook Amersfoort Centraal scoort met 248 vertragingen relatief hoog. Voor Amersfoort is dat bovendien een stijging van 47 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Utrecht Overvecht liet zelfs een stijging van 108 procent zien. Daar waren afgelopen jaar 100 storingen.
Een derde van de storingen werd veroorzaakt door een kapotte trein. Ook zaken als een kapotte bovenleiding, problemen met de overweg of een wisselstoring veroorzaakten een groot deel van de niet-rijdende en vertraagde treinen.

NS: 94,4 procent op tijd

De NS laat in een reactie weten dat het bedrijf de eigen prestaties beoordeelt door te kijken hoe vaak reizigers op tijd aankomen. De spoorvervoerder schat in dat 94,4 procent van de reizigers in 2021 op tijd was, een verbetering ten opzichte van de 93,5 procent die een jaar eerder werd gemeten.
De cijfers over treinstoringen van rijdendetreinen.nl gaan overigens niet alleen over de NS, maar ook over regionale vervoerders als Connexxion en Keolis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.