Alles open tot 22.00 uur: 'Zoeken bewust grenzen op vanwege spanningen'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De horeca en cultuursector mogen onder voorwaarden weer open. Dat hebben premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers bekendgemaakt op de persconferentie over de coronamaatregelen. "We zoeken bewust de grenzen van het mogelijke, vanwege de grote spanningen en noodkreten van de afgelopen dagen", zei Rutte.
Kroegen, restaurants, theaters, bioscopen, sauna's en dierentuinen: alles kan vanaf morgen open tot 22.00 uur. Daarnaast mogen sportwedstrijden weer en mag er ook weer publiek komen kijken. Tot slot versoepelt het kabinet het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar.
De nieuwe maatregelen in het kort

- Alles mag weer onder voorwaarden open van 05.00 tot 22.00 uur
- In horeca, theater en bioscopen is een vaste zitplaats verplicht
- Ook is het coronatoegangsbewijs verplicht voor horeca, theaters, concertzalen, musea, binnensportlocaties, bioscopen, dierentuinen, pretparken, sauna's en casino's
- Kinderen in primair en voortgezet onderwijs blijven alleen thuis na een positieve test of bij klachten

Horeca en cultuur

In de horeca en ook bij bijvoorbeeld theaters moeten bezoekers een vaccinatie- of herstelbewijs laten zien, of een bewijs van een negatieve test. Wie van z'n plek loopt, bijvoorbeeld om wat te drinken te halen of naar het toilet te gaan, moet een mondkapje op.

Maximum aantal bezoekers.

Voor sport, evenementen, kunst en cultuur geldt een maximum van 1250 bezoekers per ruimte. Voor buitenevenementen, zoals een voetbalwedstrijd, gaat het om een derde van de capaciteit. Ook is een zitplaats verplicht.
Evenementen zonder zitplaats, zoals festivals, mogen nog niet.

Quarantaine voor kinderen aangepast

Het kabinet past ook de quarantaineregels aan. Nu werd een hele klas naar huis gestuurd als er drie besmette leerlingen waren. Volgens Rutte was dit ongewenst om veel reden. Daarom wordt het beleid aangepast. In het primair en voortgezet onderweg hoeven alleen kinderen die klachten hebben of positief test zijn thuis te blijven.
De nieuwe maatregelen gaan morgen direct in en zijn zes weken van kracht. Over drie weken is er een nieuw weegmoment.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.