Politici IJsselstein verbaasd over 'vlucht naar voren' D66 over Rijnenburg

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Bouwen in polder Rijnenburg, al jaren wordt erover gediscussieerd. De polder is altijd bedoeld voor woningbouw, om die reden werd de grond overgedragen van Nieuwegein aan Utrecht. De bouw zou in 2030 beginnen en voor die tijd zou het gebied kunnen dienen als plek waar groene stroom opgewekt kan worden. Maar nog altijd staat er niets.
Toch is er zo vlak voor de verkiezingen genoeg te doen om de polder, zeker met de huidige problemen op de woningmarkt. Maandag werd bekend dat D66 in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein samen willen optrekken voor de bebouwing van de polder. Opmerkelijk omdat de partij afgelopen jaren de bouw juist heeft tegengehouden.
Voor elke gemeente is woningbouw belangrijk, maar IJsselstein is samen met Montfoort de enige gemeente in de provincie die krimpt. Daarom moet er bijgebouwd worden, alleen heeft de gemeente zelf nauwelijks grond om op te bouwen. "De voorzieningen in onze gemeente staan onder druk omdat we krimpen. Dat is zorgelijk", Joeri Eijzenbach van D66 IJsselstein. De partij vindt bouwen in Rijnenburg al langer een goed idee. "Ik zie voor IJsselstein alleen maar voordelen. We kunnen daar 2500 woningen bouwen, het combineren met het groen en duurzaam bouwen."

Eindelijk tot inkeer

Eveline Schell van VVD IJsselstein is blij met de 'draai' van D66: "Ik denk bijna, 'eindelijk zijn ze tot inkeer gekomen.'" De VVD wil al jaren dat er woningen komen in de polder, ook omdat IJsselstein zelf weinig eigen grondgebied heeft. "Maar de 2500 woningen waar nu de focus op ligt, dat is niet haalbaar om binnen vijf jaar te bouwen." Ook baart het de VVD zorgen dat D66 niet direct wegen wil aanleggen: "Dat gaat zorgen voor knelpunten, je moet dan ook direct werken aan de aanleg van de ontsluiting van het gebied. Dus begin niet met dit kleine gebiedje, maar ontwikkel direct de hele polder."
Sanne de Bruijne van GroenLinks vond de manier waarop D66 zich heeft uitgesproken opvallend. Ze zegt dat IJsselstein eigenlijk niet zoveel over de grond te zeggen heeft, aangezien die van 'de buren is'. "Maar ik vind het wel goed om de samenwerking op te zoeken tussen gemeentes. En de woningcrisis kan je ook zeker regionaal oppakken."
Ronald Koehorst van de LDIJ is meer uitgesproken over het nieuwe standpunt van D66. Koehorst: "Vijf jaar lang heeft de partij het tegengehouden, omdat het opzetten van een vervoersnetwerk te duur was. En zes weken voor de verkiezingen kan het ineens wel." De LDIJ vindt het logisch dat er gebouwd moet worden in polder Rijnenburg. "Maar de vlucht naar voren van D66, dat verbaasde ons nogal."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.