Renovatie van 1,5 miljoen euro voor Bosbad Amersfoort (maar geen verwarmd 50-meterbad )

© SRO
AMERSFOORT - Het Bosbad in Amersfoort krijgt een renovatie van 1,47 miljoen euro als het aan het gemeentebestuur ligt. De vorm van het historische buitenzwembad blijft behouden in het voorstel dat nu naar de raad gaat. Verder worden de speeleilanden in het ondiepe bassin vervangen. Het 50-meterbad blijft onverwarmd, hoewel dit een vurige wens was van veel gebruikers en zwemclubs. Volgens de gemeente is het financieel onhaalbaar.
"Dit scenario vraagt om een extra investering van ongeveer 700.000 euro met extra jaarlijkse kosten van ongeveer 90.000 euro", aldus het college. De maatschappelijke meerwaarde van een tot 20 graden verwarmd 50 meterbad weegt wat het gemeentebestuur betreft niet op tegen deze extra kosten. Ook is er onvoldoende plek om op het terrein van het Bosbad zonnepanelen aan te leggen om de verwarming energieneutraal te realiseren.

Slechte staat

De afgelopen maanden hebben veel inwoners meegedacht over de toekomst van het bad. "Hoewel veel gebruikers de huidige speeleilanden in het ondiepe bassin waarderen, is vervanging van de speeleilanden door andere speelelementen nodig", stelt de gemeente. "De speeleilanden zijn in slechte technische staat en vragen extra toezicht; de badmeesters kunnen niet over de eilanden heen kijken." Bij het kiezen van andere speelelementen wil het college Amersfoorters uitnodigen om mee te denken, in het bijzonder de kinderen die gebruik maken van dit deel van het zwembad.
Ook andere opties zijn afgevallen, waaronder een speelplaats met sproeiers ('spraypark') op de plek van het ondiepe bassin. Daarnaast was er een idee om het halfdiepe bassin te halveren ten gunste van meer ligweide. Gebruikers gaven echter aan het bad in de huidige vorm meer te waarderen.
Na een besluit van de gemeenteraad kan de renovatie verder worden voorbereid en kan de opdracht worden aanbesteed. De renovatie zou dan voor het zwemseizoen van 2023 klaar moeten zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.