Man dood nadat zijn vrouw hem 2 dagen bewusteloos in keuken liet liggen, OM eist jaar cel

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Een 74-jarige vrouw uit Utrecht die haar man aan zijn lot overliet toen hij bewusteloos neerviel en uiteindelijk overleed, krijgt een jaar gevangenisstraf als het aan het Openbaar Ministerie ligt. De vrouw belde anderhalf jaar geleden 112, omdat haar man op de keukenvloer was gevallen en zij niet wist wat ze moest doen. Toen agenten het verstijfde lichaam zagen, vertelde zij dat hij daar al twee dagen lag.
Volgens de officier van justitie had de man een ernstige bacteriële infectie en had zijn leven gered kunnen worden als zijn vrouw op tijd de hulpdiensten had gebeld. Volgens haar advocaat was zij psychisch volkomen in de war en was haar man door de infectie mogelijk al direct na de val overleden.
De verdachte was vanochtend zelf niet bij haar rechtszaak aanwezig, omdat zij het volgens haar advocaat Jan Visscher emotioneel niet aankon. Het stel was 30 jaar samen geweest en ook nu nog zou zij niet helemaal begrijpen dat haar man er niet meer is.

Aandachtstrekker

Toen agenten de dode man op donderdag 23 augustus in de keuken aantroffen, vertelde zijn vrouw dat zij dacht dat hij zich aanstelde, omdat hij een aandachtstrekker was. Hij was op dinsdagmiddag de keuken aan het opruimen toen hij viel. Zij had water in zijn gezicht gegooid en gemerkt dat hij nog ademde. "Hij was een narcist die altijd liep te zeuren", verklaarde zij bij de politie.
Deskundigen konden niet meer vaststellen wanneer de man precies overleden. Uit onderzoek door twee artsen blijkt dat hij leed aan een ernstige bacteriële infectie die zijn vitale lichaamsfuncties en vitale organen als hersenen en longen had aangetast. De bacterieën zouden zich via het bloed door zijn hele lichaam hebben verspreid. De artsen sluiten volgens het OM niet uit dat hij na de val nog lang heeft geleefd.

Willens en wetens

Zijn vrouw had de plicht om hem de noodzakelijk hulp te geven en is strafbaar, omdat zij dat niet deed, betoogde de officier van justitie. Met antibiotica had zijn leven mogelijk gered kunnen worden, stelde hij. Zonder eten en drinken kon de infectie verergeren.
De vrouw zou haar man willens en wetens aan zijn lot hebben overgelaten. Uit een geluidsopname die een buurman maakte van een ruzie tussen de twee zou blijken dat zij nogal wat wrok koesterde naar haar man. Hij zou haar leven en dat van de kinderen hebben verwoest, zou zij volgens de officier hebben geroepen.

Van het padje

Volgens haar advocaat concludeerden dezelfde artsen dat de man mogelijk al tijdens of vlak na de val was overleden. In dat geval kun je ook niet zeggen dat hij door zijn vrouw met fatale gevolgen aan zijn lot was overgelaten, vond de raadsman. Getuigen zeggen dat hij al dagen slecht liep en meerdere keren was gevallen. Ook had hij volgens zijn vrouw niet of nauwelijks gegeten.
Advocaat Visscher zegt dat zijn cliënt bovendien "volledig van het padje" was toen hij haar voor het eerst sprak in een cel in het politiebureau in de Kroonstraat. Uit onderzoek door deskundigen blijkt dat zij lijdt aan autisme en er zijn kenmerken van een paranoïde persoonlijkheidsstoornis bij haar vastgesteld. De advocaat vroeg de rechters zijn cliënt integraal vrij te spreken.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak, op woensdag 9 februari.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.