Ook Amersfoort weert woningbelegger, maar heeft opkoopverbod tot ruim drie ton wel zin?

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - In navolging van Utrecht en andere steden wil ook Amersfoort particuliere woningbeleggers weren om meer ruimte te creëren op de oververhitte huizenmarkt.
Het gemeentebestuur is van plan om per 1 april opkoopbescherming in te voeren in zestien wijken waar de schaarste grootst is. Woningen met een maximale koopsom van 312.000 euro mogen dan niet meer worden gekocht om verhuurd te worden. Zo moet er meer ruimte komen voor zogenoemde koopstarters. Dat zijn veelal jonge huishoudens rond de 30 jaar, die nu zijn aangewezen op (dure) huurwoningen of tussen wal en schip vallen op de huizenmarkt.
Amersfoort wil zich mogelijk ook beschermen tegen een waterbedeffect nu Utrecht beleggers gaat weren. Of de koopsom waar de gemeente op mikt genoeg zal zijn om veel verschil te maken is de vraag, want het aanbod in dit segment is erg mager. In de wijken waar Amersfoort het opkoopverbod wil invoeren staan nog geen tien woningen te koop.
"De schaarste op de koopmarkt is duidelijk het grootst bij koopprijzen tot en met 312.000 euro", zegt wethouder Menno Tigelaar. "Hierdoor is het vooral voor koopstarters moeilijk om een passende en betaalbare koopwoning te vinden. Eén van de oorzaken van dit tekort is het opkopen van woningen door beleggers, die vervolgens de woningen voor een hoge prijs verhuren. Binnen ons voorstel voor opkoopbescherming blijven deze woningen beschikbaar voor deze doelgroep."

De wijken

De zestien wijken waar de opkoopbescherming moet gaan gelden zijn: Stadskern, Soesterkwartier, De Koppel, Kruiskamp, De Berg-Zuid, De Berg-Noord, Nederberg, Schothorst-Noord, Schothorst-Zuid, Schuilenburg, Liendert, Randenbroek, Vermeerkwartier, Hooglanderveen, Vathorst-De Bron en Vathorst-De Laak.
De gemeente bekijkt over een jaar wat de effecten zijn van de maatregel en stuurt waar nodig bij. Bijvoorbeeld als het probleem verschuift naar andere wijken. Het voorstel dat het college nu doet is een reactie op een verzoek van de gemeenteraad. Die vroeg om een voorstel waarmee vooral de schaarste op de woningmarkt voor koopstarters tegen te gegaan.

Utrecht

Utrecht wil opkoopbescherming invoeren in de hele stad voor woningen met een WOZ-waarde van 440.000 euro of lager. Deskundigen en institutionele beleggers zetten hier recent vraagtekens bij omdat huurders in de knel zouden komen. De Utrechtse gemeenteraad is blij met de plannen. Wel zouden sommige fracties liever zien dat de opkoopbescherming gaat gelden voor een groter deel van de woningvoorraad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.