D66 Utrecht draait weer terug: ‘Niet snel bouwen in polder Rijnenburg’

© RTV Utrecht
UTRECHT - Een opmerkelijk debat vandaag in de Utrechtse gemeenteraad, daar werd gepraat over de ruimtelijke ontwikkeling in de Utrechtse regio. De VVD deed een voorstel om al in 2027 te gaan bouwen in Polder Rijnenburg. Tot vorige week was D66 tegen het bouwen in de polder voor het jaar 2035. Maar deze week liet de partij weten dat ze van mening zijn veranderd, de partij wil nu binnen vijf jaar gaan bouwen in de polder. Toch steunen ze het voorstel van de VVD niet.
De raad praat vandaag over het Integraal Ruimtelijk Perspectief (IRP), waarin zestien Utrechtse gemeentes hun visie geven hoe de stadsregio Utrecht zich de komende decennia moet ontwikkelen. In die IRP staat dat Polder Rijnenburg niet ontwikkeld gaat worden voor 2035. De VVD is al jaren een voorstander om veel sneller te gaan bouwen in het weidegebied tussen Utrecht, IJsselstein en Nieuwegein.

Amendement

Om sneller bouwen mogelijk te maken diende de Utrechtse VVD een wijzigingsvoorstel op het IRP in. Volgens de VVD moet het college de teksten en afbeeldingen in het Integraal Ruimtelijk Perspectief aanpassen. De gemeente Utrecht zou daarvoor in overleg met de andere U10-gemeenten moeten gaan. In de aangepaste versie van het IRP zou de wens verwerkt moeten worden om voor 2027 te starten met de bouw van de eerste woningen in Rijnenburg. Zo stelt de VVD.
Dit wijzigingsvoorstel haalde het niet. D66 speelde daarin een sleutelpositie, woordvoerder Susanne Schilderman legde uit waarom D66 tegen dit voorstel stemde. “Helaas hebben we in deze coalitieperiode andere afspraken gemaakt en dat betekent dat we ons op dit ogenblik houden aan die afspraak, maar hopelijk kunnen we in maart nieuwe keuzes maken”, zei de D66-woordvoerder. Ook onder andere GroenLinks stemde tegen het voorstel om sneller te gaan bouwen in Rijnenburg en daarmee haalde het voorstel het niet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.