Rapport mogelijke infiltratie moskeeën Veenendaal niet openbaar

Stichting Nasser Moskee in Veenendaal
Stichting Nasser Moskee in Veenendaal © RTV Utrecht
VEENENDAAL - De gemeente Veenendaal maakt het onderzoeksrapport van de NTA naar de mogelijke infiltratie bij moskeeën in Veenendaal niet openbaar. Dat besloot een grote meerderheid van de gemeenteraad van Veenendaal gisteravond. Het openbaren van het rapport zou de staat kunnen schaden. Wel openbaren ze de offerte van het onderzoek.
In oktober bracht NRC naar buiten dat er voor verschillende gemeenten onderzoek gedaan is door onderzoeksbureau NTA (Nuance door Training en Advies) om de islamitische gemeenschap in kaart te brengen. Dit zorgde voor veel onrust in de islamitische gemeenschap van Veenendaal.

Diezelfde week stemde de raad om het rapport te vernietigen omdat het vandaag de dag niet meer relevant was. Door de zogenaamde archiefwet bleek dat niet mogelijk en daarom ligt het rapport nu opgeslagen in een kluis.

Het vertrouwen tussen de gemeente en de islamitische gemeenschap heeft flinke schade opgelopen door het onderzoek. Burgemeester Gert-Jan Kats wil al lange tijd in gesprek met onder andere de Nasser Moskee, om het vertrouwen te herstellen maar tot nu toe heeft de moskee nog niet met de burgemeester in gesprek willen gaan.
Pas als alles boven tafel is, zou dat mogelijk zijn. Onder andere Hassan Saidi, voorzitter van de Nasser Moskee en raadslid van Veenendaal, diende daarom in november een Wob-verzoek in om antwoorden te krijgen op vragen die speelde in zijn Moskee. Het openbaren van het rapport is hier onderdeel van.

Vertrouwen herstellen

Een aantal partijen diende gisteravond een voorstel in om naast de offerte ook het rapport zelf openbaar te maken, zodat het vertrouwen tussen de islamitische gemeenschap en de gemeente snel herstelt. Maar dat voorstel haalde geen meerderheid. De gemeente is bang dat het de staat in gevaar brengt.
Raadslid Yasin Makineli heeft goed contact met de diverse moskeeën en vindt het spijtig dat het niet openbaart wordt. "De gemeente hoort transparant te zijn en hierdoor lijkt het alsof de gemeente zaken te verbergen heeft", zegt Makineli.

Inzicht in NTA

Wel wil de gemeente dat er een onafhankelijk onderzoek plaatsvindt naar de werkwijze van NTA en of die in lijn is met de AVG-richtlijnen of naar de rechtmatigheid van het onderzoek. Als dat niet het geval is, wil de gemeente dat de burgemeester een brief stuurt aan de in het rapport genoemde personen.
Veenendaal volgt hiermee de gemeente Leidschendam. Die gemeente stuurde deze week al brieven naar inwoners die genoemd werden in het onderzoek en bij wie geen rekening gehouden was met de AVG.
Ook gaat de gemeenteraad in gesprek met onderzoeksbureau NTA op initiatief van Lokaal Veenendaal. "Wij willen begrijpen waarom het onderzoek gedaan is," zegt raadslid Jaap Pottjewijd, "en we willen meer inzicht in de gehanteerde onderzoeksmethoden."

Vertrouwen herstellen

Daarnaast wil de gemeente dat NTA samen met de burgemeester in gesprek gaat met de verschillende moskeeën in Veenendaal. Makineli heeft er wel vertrouwen in dat de NTA daarmee akkoord gaat. "De NTA heeft al laten weten daar sympathie voor te hebben, dat is in Hilversum ook gebeurd", zegt hij.
Hoewel het rapport niet openbaar gemaakt wordt, ziet Makineli het gesprek met NTA en vooral het onderzoek als stappen in de goede richting. "Deze stappen zullen ook door de moskeeën als positief worden gezien. Vooral het onderzoek en de excuses van de burgemeester zijn concrete zaken die gewaardeerd zullen worden", zegt hij positief.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met XON.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.