Nabestaanden willen dierbaren weghalen van Amersfoortse begraafplaats Rusthof

© RTV Utrecht / Lisanne Rutgers
AMERSFOORT - Enkele nabestaanden die een dierbare hebben begraven op de Amersfoortse begraafplaats Rusthof, hebben besloten de overledene elders te begraven. De gemeente zegt de keuze te respecteren en betaalt de kosten.
In een brief aan de gemeenteraad schrijft burgemeester Bolsius dat het voor de nabestaanden "een zeer emotioneel besluit" is. Hij zegt het te betreuren dat de gebeurtenis op 11 september voor hen "zoveel verregaande consequenties heeft".
Op die dag deed een groep van zes mensen na sluitingstijd urenlang paranormaal onderzoek op de gemeentelijke begraafplaats. Ze gebruikten onder meer camera's en lampjes om eventueel aanwezige energieën van overledenen op te merken. De directeur van begraafplaats Rusthof had daar toestemming voor gegeven. Hij is inmiddels op non-actief gesteld.
De wens voor een herbegrafenis laat wel zien hoe diep dit ingrijpt, zegt advocaat Jan Visscher. Hij staat meerdere nabestaanden bij in een collectieve aangifte van grafschennis en behartigt hun belangen. "Het is niet een beslissing die je zo maar neemt en je ziet wel bij meerdere nabestaanden dat ze de rust niet meer terug kunnen krijgen. Voor sommigen is dat nu een oplossing. Maar het is wel een hele heftige stap natuurlijk."

Herstel van vertrouwen

De begraafplaats heeft inmiddels een nieuwe tijdelijke directeur. Volgens de burgemeester is deze aanstelling "een belangrijke stap in het herstel van vertrouwen". Zij gaat er in ieder geval de komende tijd voor zorgen dat er duidelijkheid komt over wat voor activiteiten toegestaan zijn op de begraafplaats. De gemeente wil daarover ook in gesprek gaan met nabestaanden.
Nabestaanden die daar behoefte aan hebben kunnen ook in contact komen met de "onderzoekers". Zij kunnen dan vragen stellen over de looproute, de werkwijze van de groep en de filmpjes die gemaakt zijn. Dat gesprek moet wel plaatsvinden in aparte ruimtes, via een onlineverbinding. De onderzoekers zijn dan wel hoorbaar, maar niet zichtbaar. De gemeente vraagt nabestaanden "vertrouwelijk om te gaan met alles wat er in het gesprek gedeeld wordt en geen opnames te maken".

Persoonlijk gesprek

Sommige nabestaanden hadden juist wel behoefte aan een persoonlijk gesprek, maar dat zit er niet in, omdat de leden van de spirituele groep anoniem willen blijven. Ze willen wel persoonlijk praten met nabestaanden van overledenen waarbij ze "contact hebben gehad met energieën van een overledene". Het zou daarbij gaan om de plekken waar de omstreden filmpjes zijn opgenomen.
Advocaat Visscher weet nu al dat deze procedure geen oplossing is voor sommige nabestaanden. "Ze willen die personen in de ogen kunnen kijken en een idee hebben wie dat zijn." Wat nu de vervolgstappen zijn kan hij nog niet zeggen.
Nabestaanden die willen deelnemen aan de gesprekken krijgen in februari een uitnodiging.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.