Vrijwilligers dierenambulance rapen talloze ganzen door uitbraak vogelgriep: 'Het is droevig'

PROVINCIE UTRECHT - De vogelgriep grijpt hard om zich heen. Niet alleen bij pluimveehouders raken vogels besmet, ook in het wild. Met grote gevolgen voor vrijwilligers van de dierenambulance, die dagelijks talloze vogels moeten ruimen. Op pad met Gerrit de Boon van Stichting Dierenambulance Vianen en omstreken. "Ze komen zomaar uit de lucht zeilen."
Vrijwilligers dierenambulance rapen talloze ganzen door uitbraak vogelgriep
Gehesen in een waterbestendig pak en met een grijpstok in zijn handen stapt dierenambulancevrijwilliger Gerrit de Boon het drassige weiland van Brandwijk in, onder de rook van Vijfheerenlanden. Hier overnachten 's nachts zo'n 10.000 vogels, voornamelijk brandganzen. De vogelgriep heerst al maanden, maar slaat in dit gebied sinds een paar dagen in alle hevigheid toe.
Ze trillen als een rietje en zijn volledig de weg kwijt, echt bizar om te zien
Gerrit de Boon, vrijwilliger dierenambulance
"Die daar zit, is ziek." De Boon wijst naar een gans die eindeloos rondjes om zichzelf zwemt, een kenmerkend verschijnsel van vogelgriep. "Hij is nog redelijk fit", schat hij in. Als hij al ín het water loopt, vliegt de gans uiteindelijk toch nog op om een weiland verder alweer te landen. Langer dan een paar dagen heeft het dier waarschijnlijk niet meer te leven.
Europa kampt met de ergste uitbraak van vogelgriep ooit. De afgelopen maanden moesten meerdere pluimveebedrijven worden geruimd. Dat gebeurt om verdere verspreiding tegen te gaan. Er is nog geen medicijn tegen vogelgriep.

Kadavers in het weiland

De volgende krijgt De Boon wél te pakken. Waar hij de gans eerst nog besluipt, ziet-ie al gauw dat die niet meer weg zal vliegen en stapt hij met ferme passen dieper in de sloot. Met een wip draait een haak om de hals van de gans, die met klapperende vleugels nog even tegenstribbelt maar zich vervolgens binnen luttele seconden gewonnen geeft.
Gerrit de Boon met een zieke gans in zijn handen; die krijgt een spuitje van de dierenarts
Gerrit de Boon met een zieke gans in zijn handen; die krijgt een spuitje van de dierenarts © RTV Utrecht
Gisteren nog, tot 's avonds laat, ruimden vrijwilligers op dezelfde plek maar liefst vierhonderd dode en verzwakte ganzen. Vanochtend dienden de eerste zieke vogels zich alweer aan. "Het is droevig, echt droevig." In het weiland liggen nog enkele vuilniszakken met kadavers van aangevreten dode ganzen. Ze konden niet meer mee in de overvolle auto's en worden later opgehaald.
Een meneer belde dat een gans bovenop zijn auto was geklapt
Gerrit de Boon, vrijwilliger dierenambulance
"We weten dat het erbij hoort als dierenambulancemedewerker", zegt De Boon, "maar het blijft moeilijk om te zien dat je zulke mooie beesten met zulke groten getale uit de natuur moet halen", terwijl hij een blik werpt op een reddeloze gans in zijn handen. "Ze trillen als een rietje en zijn volledig de weg kwijt, echt bizar om te zien."

Duizenden euro's materiaalkosten

De besmette vogels moeten zo snel mogelijk worden weggehaald om te voorkomen dat andere dieren, zoals vossen, ook ziek worden en de vogelgriep zich nog verder verspreidt. Een klus die in Vianen en omgeving volledig op de schouders van de vrijwilligers terechtkomt. Net als de extra kosten. "We hebben afgelopen week voor meer dan 3000 euro materiaal aan moeten schaffen."
In het weiland liggen enkele aangevreten kadavers van overleden ganzen
In het weiland liggen enkele aangevreten kadavers van overleden ganzen © RTV Utrecht
De Boon somt op: "Veiligheidspakken, handschoenen, mondkapjes, ontsmettingsmiddel, bakken waarin we de dieren kunnen vervoeren, noem het allemaal maar op. Je gebruikt bijna alles maar eenmalig, daarna kun je het weggooien. Die kosten hakken er enorm in." Hij sluit zich nadrukkelijk aan bij de oproep van Stichting DierenLot om financiële hulp van de overheid in deze tijd.
Hondeneigenaren krijgen de waarschuwing om hun dieren niet in contact te laten komen met besmette vogels; ook honden kunnen vogelgriep oplopen en daaraan overlijden. Mensen die ziek worden van vogelgriep krijgen vergelijkbare klachten als bij gewone griep.

'Het zijn maar ganzen'

Ondertussen gaat zijn telefoon opnieuw. Om te kunnen filmen met RTV Utrecht heeft hij zichzelf eigenlijk even uitgeroosterd, maar zelfs op zijn privételefoon krijgt hij meldingen binnen. "Een meneer belde dat een gans bovenop zijn auto was geklapt. Een vrouw belde dat er een gans in een bloembak gevallen was. Ze komen zomaar uit de lucht zeilen."
Het is afwachten hoelang de vogelgriepuitbraak nog duurt. "Ik vrees dat er nog heel veel dieren gaan sneuvelen. En als dit stopt, krijgen we alweer de voorjaarstrek", mijmert De Boon. "Sommige mensen zeggen: het zijn maar ganzen. Maar dit gun je ze niet." Met een dubbel gevoel kijkt hij naar ganzen die nog in de lucht vliegen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.