Woonprotest in Amersfoort: 'Je moet vechten tegen grotere portemonnees'

AMERSFOORT - Luidkeels en met zwaaiende vlaggen hebben zo'n tweehonderd demonstranten zich laten horen voor een eerlijker woonbeleid. Op het Eemplein in Amersfoort verzamelden vandaag mensen die tegen muren aanlopen bij hun zoektocht naar een huis..
Eemplein in Amersfoort
Eemplein in Amersfoort © RTV Utrecht
"Je moet heel lang vechten tegen grotere portemonnees. Zeker in de grote steden en daar hoort Amersfoort nu ook bij." Dat is het verhaal van Daan Schoenmaker (31). Hij woont in een sociale huurwoning maar zou graag doorstromen naar een andere huurwoning of koophuis in Amersfoort. Omdat de prijzen zo hoog zijn zit hij vast. "De huizenmarkt moet eerlijker. Want ik blokkeer nu een sociale huurwoning waar ik best uit zou willen, maar dat kan gewoon niet."
De demonstratie, genaamd woonrevolte, is een initiatief van Shanice Menting-Henry. Haar organisatie wil een opkoopbescherming voor huizen in de stad. Dat is een maatregel die investeerders en beleggers moet weren. "De gemeente is bezig met opkoopbescherming, maar dat willen ze alleen in bepaalde wijken doen. Wij willen echt dat ze dat voor de hele stad doen, anders gaan de beleggers natuurlijk naar andere stukken van de stad."
Die opkoopbescherming ligt nog op het bureau van de wethouder. Het idee is dat woningen tussen de 200.000 en 300.000 euro niet in handen van investeerders komen. Maar gezien de ontwikkeling van de huizenprijzen is dat bedrag eigenlijk alweer te laag, vindt de PvdA.
Een huis in Amersfoort kostte vorig jaar gemiddeld ruim 460.000 euro (NVM) een stijging van 19.9 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Rob Smulders, PvdA: "Ja, als je ziet wat de markt doet. Een gemiddeld huisje is vier ton inmiddels. Het is handel geworden en wonen is een recht."

Demonstratie

Bij de demonstratie waren naast de PvdA ook andere oppositiepartijen aanwezig zoals de SP en DENK. GroenLinks was de enige coalitiepartij aanwezig op het Eemplein.
Verslag van de woondemonstratie in Amersfoort

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.