Stem tegen woningplan Hessingterrein De Bilt kost CDA'er de kop: 'Alsof ik een moord heb gepleegd'

© CDA De Bilt / RTV Utrecht
DE BILT - Het CDA in De Bilt heeft Margriet van de Vooren vanavond op een zijspoor gezet. De nummer twee van de kandidatenlijst stemde vorige week tegen de bouwplannen op het voormalige Hessingterrein.
Het project gaat daardoor niet door en dat wordt het raadslid verweten. Niemand zou het hebben zien aankomen. "Het is als een huwelijk waar iemand zonder het te zeggen vreemdgaat, het kan echt niet", zei fractievoorzitter Werner de Groot.

Niet verrast

"Het verrast me niet dat ik niet verder mag", laat Van de Vooren weten. Ze hield vanavond een speech tijdens een ledenraadpleging. Van sommige partijgenoten voelde ze wel degelijk steun, maar na de schriftelijke stemming bleek de overgrote meerderheid vóór de nieuwe kandidatenlijst zonder Van de Vooren te hebben gestemd.
Volgens Van de Vooren zouden er ook woningen voor gezinnen op het Hessingterrein komen, maar kwam dit niet in het uiteindelijke plan terecht. Er is volgens haar veel te veel naar de ontwikkelaar geluisterd. "Mijn tegenstem was dan ook het enige juiste om te doen. Mijn twijfels waren wel degelijk bekend." Toch besprak ze haar uiteindelijke tegenstem alleen met haar vrouw omdat ze geen ruimte voelde om dit bespreken binnen de partij. Vanavond zei Van de Vooren in haar speech: "Er viel niet over te praten, ik heb wakker gelegen en geworsteld, maar het zou een herhaling worden van eerdere situaties. En kort samengevat: dit zaakje stinkt
De nummer twee van de kandidatenlijst was eerder kritisch over Biltse (bouw)dossiers. Vanavond liet ze in haar toespraak weten dat ze zich onveilig voelde in de fractie. "Eigenlijk wordt van je verwacht dat je meestemt met de coalitie. Er is geen ruimte om anders te stemmen, want dan krijg je van de fractievoorzitter te horen dat het om onze wethouder gaat. Ik heb wel gezegd dat ik mijn twijfels had bij het Hessingplan en ook uitgesproken dat ik overwoog om tegen te stemmen."
Van de Vooren vindt de reactie op haar tegenstem buitenproportioneel. "Alsof ik geld achterover heb gedrukt, alsof ik een moord heb gepleegd, of verdacht wordt van een ander ernstig misdrijf, zo sta ik vanavond in het beklaagdenbankje." Van de Vooren besloot haar speech met de woorden: "Ik zal ook na vanavond mijzelf in de spiegel kunnen aankijken, ik heb gestemd met mijn hart. En u?"

Reactie CDA

Fractievoorzitter Werner de Groot herkent zich niet in het verwijt dat er onveilige cultuur is binnen het CDA. "We zijn een democratische en duale partij. Een tegenstem is altijd mogelijk. Ik herken mij ook niet in de kritiek op het woningplan. Er is wel degelijk ruimte voor gezinswoningen. Margriet is een kundige politica. Ik begrijp haar tegenstem niet en vriend en vijand had dit niet verwacht. Het is heel jammer, want in dit verhaal zijn nu alleen maar verliezers."
"Wij hebben Margriet altijd gezien als een zeer kundige politica met hart voor de partij en onze gemeente", reageert het CDA-bestuur. "Binnen de fractie moet ruimte zijn voor andere opvattingen en voor anders stemmen. Tegelijkertijd zijn we een team en moeten we elkaar niet verrassen tijdens een raadstemming. Er blijkt sprake van een te grote inbreuk op het vertrouwen in Margriet van de Vooren om in teamverband langdurig en succesvol samen te kunnen werken in de CDA-raadsfractie."
Voorzitter Idelette Schuurman: "Het is een intensief weekend geweest, waarbij openheid en respect voorop stond. Tegelijkertijd zijn we een verantwoordelijke en betrouwbare partij en bleek een aanpassing van de lijst onafwendbaar."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.