Burgemeesters praten over speciale corona-afspraken met carnaval

© CV De Laetste Stuyver
PROVINCIE UTRECHT - Het Veiligheidsberaad praat vanavond in Utrecht over mogelijke speciale corona-afspraken voor de carnavalsperiode. Daarna bespreken de burgemeesters een langetermijnvisie op het coronabeleid. Justitieminister Dilan Yesilgöz en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid schuiven aan.
De burgemeesters vrezen dat afstand houden, groepsvorming op straat en sluitingstijd van de horeca in de carnavalsdagen nauwelijks te handhaven zijn. Carnavalsvierders hossen gewoonlijk arm in arm en lopen in groepen op straat. De optochten zijn al vrijwel overal afgelast, maar in kroegen zal zeker carnaval worden gevierd, denken de burgemeesters. Yesilgöz bespreekt de situatie met de burgemeesters Annemarie Penn-te Strake (Maastricht), Jack Mikkers (Den Bosch) en Hubert Bruls (Nijmegen).
Ook in Soest bij carnavalsvereniging De Narre Knollen wordt reikhalzend uitgekeken naar de overleg en met name de uitkomsten ervan. "Wij hebben afgelopen november nog één keer carnaval kunnen vieren op vrijdagavond en zaterdag was de lockdown. En daar is het weer niks", zegt voorzitter Martin Loos. "Wij staan er zo in dat als er dingen mogelijk zijn, proberen we het te organiseren. Is het niet mogelijk, dan is het zo. Dat is al twee jaar zo."
Carnaval in Driebergen.
Carnaval in Driebergen. © Twitter / Frits Naafs

Wat mag wel en wat niet?

Het moet zo snel mogelijk duidelijk zijn wat er wel en niet mag tijdens het carnaval eind februari, vinden de burgemeesters. Ook willen ze één lijn trekken, zodat carnavalisten niet massaal naar de gemeente gaan waar ze de meeste vrijheid hebben. En dat is iets waar carnavalsvereniging De Eemschuumers uit Hoogland zich helemaal in kan vinden.
"Als het kan moeten ze de boel los gooien. Maar het is nu zoeken naar wat wel en niet kan. We proberen het carnaval in leven te houden tot het straks weer wel allemaal mag. Iedereen kijkt er naar uit dat er weer iets meer mag", zegt Ronald van Wee van de De Eemschuumers.
Na het beraad over carnaval schuiven de andere 22 burgemeesters van het Veiligheidsberaad en Kuipers aan. De burgemeesters dringen al geruime tijd aan op een langetermijnvisie van het kabinet op de coronamaatregelen. De burgemeesters willen dat de samenleving weer zo normaal mogelijk gaat draaien ondanks coronabesmettingen. Zij stellen dat de maatschappij moet leren leven met corona, zonder elke keer op slot te gaan. Het Veiligheidsberaad is voorstander van het gebruik van coronatoegangsbewijzen.
Carnaval in Achterveld.
Carnaval in Achterveld. © RTV Utrecht / Guus Doorn

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.